Ruskim brodovima zabranjen pristup lukama EU

Evropska komisija (EK) uvela je petu rundu sankcija Rusiji nakon vojne akcije te zemlje u Ukrajini.


Jedan od šest stubova najnovije runde sankcija predviđa da je svim ruskim plovilima zabranjen pristup lukama EU. Određeni izuzeci će pokrivati osnovne stvari, kao što su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, humanitarna pomoć, kao i energija.

Pored toga, EK je takođe primenila zabranu ruskih i beloruskih transportnih operatera. Ovo ima za cilj da drastično ograniči mogućnosti ruske industrije za dobijanje ključnih dobara.

„Četiri paketa sankcija snažno su pogodila i ograničila političke i ekonomske opcije Kremlja. Vidimo opipljive rezultate. Ali jasno, s obzirom na događaje, moramo dodatno povećati pritisak.

„Danas predlažemo da naše sankcije napravimo korak dalje. Učinićemo ih širim i oštrijim, kako bi se još dublje uselile u rusku ekonomiju.

Sankcije EK takođe uključuju zabranu uvoza uglja iz Rusije u vrednosti od 4 milijarde evra (4,3 milijarde dolara) godišnje, potpunu zabranu transakcija za četiri ključne ruske banke, dalje ciljane zabrane izvoza u oblastima u kojima je zemlja najugroženija i konkretne nove zabrane uvoza vredan 5,5 milijardi evra (5,9 milijardi dolara).

Skoro sve najveće svetske brodske linije takođe su suspendovale rezervacije za i iz Rusije i Ukrajine nakon invazije.

A.P. Moller – Maersk (Maersk) je nedavno napravio ovaj korak dalje, prodavši svoj udeo u ruskom operateru terminala Global Ports Group.

Potvrđen od strane Global Ports-a 10. marta, Upravni odbor je obavešten o APM Terminals B.V., Maerskovom terminalnom ogranku, o svojoj nameri da otuđi svoj udeo od 30,75 odsto u operateru.

izvor&foto: porttechnology.org

Pročitajte i...