Rolls-Royce-ov električni avion Spirit of Innovation

Prvi let ovog električnog aviona signalizira ogroman korak ka globalnom prelasku na čistije letenje. Rolls Royce je najavio završetak prvog leta svojih potpuno električnih aviona Spirit of Innovation. Avion sa nultim emisijama poleteo je u nebo moćnim električnim pogonom od 400 kW (500+ konjskih snaga) sa baterijom najveće snage baterija ikada napravljenom za avion.

Ovo je još jedan korak ka pokušaju obaranja svetskog rekorda aviona od 300+mph (483+km). Osim toga, ovo je još jedna prekretnica na putu avio-industrije ka dekarbonizaciji.

Warren East, izvršni direktor Rolls Royce-a, rekao je: „Prvi let veliko je postignuće za ACCEL tim i Rolls-Royce. Fokusirani smo na stvaranje tehnoloških otkrića koja su potrebna društvu za dekarbonizaciju transporta vazdušnim, kopnenim i morskim putem i za hvatanje ekonomske mogućnosti prelaska na nultu mrežu.

„Ne radi se samo o obaranju svetskog rekorda; napredna tehnologija akumulatora i pogona razvijena za ovaj program ima uzbudljive aplikacije za tržište urbane vazdušne mobilnosti i može pomoći da mlaz nule postane stvarnost.“

Avion je poleteo sa lokacije Boscombe Down Ministarstva odbrane Velike Britanije i leteo je približno 15 minuta. Ovaj prvi let označava početak intenzivne faze testiranja leta. Ovo će se koristiti za prikupljanje dragocenih podataka o električnoj snazi i pogonskom sistemu aviona.

Polovinu sredstava projekta obezbeđuje Institut za vazduhoplovnu tehnologiju (ATI), u partnerstvu sa Odeljenjem za biznis, energiju i industrijsku strategiju i inovacije UK. Uoči COP26, program ACCEL je dodatni dokaz položaja Velike Britanije na čelu revolucije aviona sa nultom emisijom.

Gary Elliott, izvršni direktor Instituta za svemirsku tehnologiju, rekao je: „Prvi let pokazuje kako inovativna tehnologija može pružiti rešenja za neke od najvećih svetskih izazova.

„ATI finansira projekte poput ACCEL-a kako bi pomogao Velikoj Britaniji da razvije nove sposobnosti i obezbedi vođstvo u tehnologijama koje će dekarbonizovati vazduhoplovstvo.

Karakteristike koje vazdušni taksiji zahtevaju od baterija slične su onima koje se razvijaju za „Duh inovacije(Spirit of Innovation)“ tako da može dostići brzine od 300+ MPH (480+ KMH). To je tim na koji ciljamo u pokušaju svetskog rekorda.

Osim toga, Rolls-Royce i avio-kompanija Tecnam trenutno rade sa Viderøe-om, najvećom regionalnom avio-kompanijom u Skandinaviji, na isporuci potpuno električnog putničkog aviona za tržište prigradskih linija, koji je planiran za početak 2026. godine.

Kwasi Kvarteng, rekao je: „Prvi let Rolls-Roice-ovog revolucionarnog aviona signalizira veliki korak napred u globalnoj tranziciji ka čistijim oblicima leta. Ovo postignuće i zapisi za koje se nadamo da će ih slediti pokazuju da je Velika Britanija i dalje na čelu vazduhoplovnih inovacija. Podržavajući projekte poput ovog, Vlada pomaže da se unapredi tehnologija koja pomera granice koja će podstaći investicije i otključati čistije, zelenije avione potrebne za okončanje našeg doprinosa klimatskim promenama.“

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...