Rast cene avionskog goriva stvara dodatni pritisak na vazdušni saobraćaj

Sve veća cena avio-goriva ove godine, dodatno opterećuje kompanije koje se bave prevozom pošiljaka putem avionskog transporta, što bi moglo da smanji ionako ograničene kapacitete, ako aviokompanije za putnički prevoz odluče da ukinu teretne letove koji se privremeno obavljaju od početka pandemije.

Prosečna cena avionskog goriva iznosila je prošle nedelje 66,90 dolara po barelu ili 1,59 dolara po galonu, više nego dvostruko od troškova (70 centi po galonu) od pre 12 meseci i gotovo jednako skupo kao pre svetske krize. Spot cene američkog avionskog goriva prošlog petka iznosile su 1,68 dolara po galonu, pokazao je indeks Argus Media.

Više cene goriva, na koje otpada oko četvrtine operativnih troškova, otežaće vazduhoplovnim kompanijama povratak u pozitivno poslovanje. Talasni efekti viših cena goriva takođe dopiru do vlasnika tereta koji koriste usluge aviokompanija za prevoz robe. Mnoge aviokompanije u proteklih 90 dana uvrstile su troškove za gorivo u redovne dodatke na račune, a mnoge će morati da procene koliko će dugo moći da nastave sa upravljanjem preuređenim putničkim avionima za namenske teretne rute.

Pročitajte i...