Rad u luci u Šangaju se normalizuje kako se zaključavanje smanjuje

Operacije u luci Šangaj se vraćaju u normalu kako se zatvaranje u gradu ublažava.

CMA CGM je u svom poslednjem savetu za korisnike naveo da pritisak na resurse brodogradilišta u Šangaju popušta, dok se vreme čekanja za brodove u oblasti luke Vaigaokiao(Waigaoqiao) skratilo kako sve više zaposlenih u luci nastavlja sa radom.

Francuska logistička grupa GEODIS napomenula je da se, pošto je broj zaraženih Covid-19 u Šangaju sredinom maja pao na stotine, najprometnija kontejnerska luka na svetu vraća u normalu. Komercijalni poslovi i javni prevoz postepeno su nastavljeni od sredine maja, nakon što je izolacija počela 28. marta.

Kompanija GEODIS je izjavila: „Završena je ekskluzivna kampanja zaključavanja u Vaigaokiaou. Shodno tome, objekti kao što su kontejnerske teretne stanice i depoi kontejnera povezani sa Vaigaokiao-om postepeno su se vratili u normalu tokom protekle nedelje. Kao rezultat toga, saobraćajna gužva u oblasti Jangšan je rasterećena.“

U komentaru VesselsValue-a od 27. maja navodi se da je gužva u Šangaju i dalje velika tokom godine, ali da se stalno normalizuje kako se epidemija Covid-19 smanjuje.

Prosečno vreme čekanja za kontejnerske brodove u Šangaju sada je smanjeno na 36 sati, sa maksimuma od 69 sati krajem aprila, ali ostaje nekih 13 sati duže nego u istom periodu 2021.

Dana 26. maja, kinesko ministarstvo saobraćaja održalo je brifing za novinare, gde je zamenik direktora transportnih usluga Li Huaćiang rekao da se prošle nedelje šangajski kontejnerski protok oporavio na 95,3% nivoa pre Covid-19.

Obim kamionskog prevoza, pod uticajem međugradskog testiranja na Covid-19, takođe se vratio na 90% nivoa pre pandemije.

Li je rekao: „Danas se naši napori na olakšavanju logistike postepeno kreću od otvaranja glavne arterije ka izglađivanju finih detalja. U sledećem koraku, ministarstvo će se fokusirati na poboljšanje logističke efikasnosti, zaštitu sredstava za život ljudi i smanjenje opterećenja. Pružaćemo više podrške za održavanje ekonomske i socijalne stabilnosti.”

izvor&foto: container-news

Pročitajte i...