PSA & ONE koriste regenerisani rashladni gas iz kontejnera za hladnjače

Luke igraju značajnu ulogu u upravljanju životnom sredinom za prvu i poslednju milju putovanja bilo kog tereta na moru.

Slično tome, brodske linije imaju podjednako vitalnu ulogu u pokretanju dekarbonizacije ekosistema brodarstva. Sa zajedničkom svrhom za odgovornu pomorsku praksu, PSA Corporation Ltd (PSA) i Ocean Network Express Pte. Ltd (ONE) produbili su svoju saradnju na inicijativama održivosti radeći zajedno na oporavku i recikliranju rashladnog gasa iz rashladnih kontejnera (hladnjača).

PSA je prva u jugoistočnoj Aziji koja je započela ispitivanja regenerisanog rashladnog gasa za hladnjače, pri čemu je ONE prva transportna linija koja je završila ispitivanja koristeći svoje hladnjače sa PSA. Reciklaža rashladnog gasa efikasno štedi oko 4.000 kg emisije ugljenika po hladnjaku, što je ekvivalentno emisiji iz vožnje normalnog automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem skoro godinu dana.

Rashladni gas ili ugljovodonici su moćni gasovi staklene bašte koji doprinose globalnom zagrevanju. Kao deo svoje težnje ka izgradnji održivog lanca snabdevanja, PSA je pokrenula upotrebu regenerisanog rashladnog gasa koji se oslobađa iz sistema za hlađenje hladnjača. Rashladni gas se obnavlja, čisti, obrađuje i sertifikuje pre nego što se ponovo upotrebi i pumpa nazad u hladnjače. Prošlog meseca, ONE je potvrdio kvalitet regenerisanog rashladnog gasa i biće prvi PSA-ov kupac koji će ga koristiti za svoje popravke hladnjače u PSA-u.

Nakon uspešnih ispitivanja sa ONE, PSA se raduje proširenju ove zelene inicijative na druge brodarske linije i partnere. Da bi dodatno podržao napor industrije ka održivosti, PSA će povratiti uobičajeno korišćeni rashladni gas koji se oslobađa tokom radova na održavanju i popravci hladnjača.

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...