Prvi uspešan probni let putničkog aviona na vodonik

Ove nedelje britansko-američka kompanija ZeroAvia je izvela uspešno probni test let specijalno modifikovanim avionom Piper M350 sa šest sedišta na aerodromu Cranfield. Letelica klase M klase ZeroAvia, kojoj je naknadno ugrađen da radi na vodonične gorivne ćelije, a ne na konvencionalno mlazno gorivo, poleteo je iz istraživačkog i razvojnog objekta britanskog programera na aerodromu Cranfield, završivši puni 20-minutni krug pre ponovnog sletanja.

Ovaj mali putnički avion na vodonik uspešno je završio sve faze leta – taksiranje na pisti, poletanje, letenje zadatom rutom i sletanje na istu pistu sa koje je poleteo. Uspešan probni let označava mogućnost da uskoro vidimo i prvi let komercijalnog aviona sa pogonom na vodonik, navodi se u kompaniji ZeroAvia, I još se navodi da se planira testiranje tehnologije na dužim rutama pre kraja godine, uključujući let od 250 milja avionom sa aerodroma u Orkneiu u Škotskoj.

Ako se ovo vreme leta može uspešno i bezbedno odraditi, onda ima potencijala da se dokaže komercijalna održivost tehnologije, pa prema tome može podstaći novi talas interesa – i ulaganja – za prototipsku letilicu kompanije ZeroAvia.

„Iako su neki eksperimentalni avioni već leteli koristeći vodonične ćelije kao izvor energije sa manje ili više uspeha, veličina ovog komercijalno dostupnog aviona pokazuje da bi se prvi putnici mogli vrlo brzo ukrcati u let sa zaista nultom emisijom“, prokomentarisao je direktor kompanije ZeroAvia Val Miftakhov.

Razvoj klimatski prihvatljivih komercijalnih letilica smatra se velikim tehnološkim izazovom, jer vazduhoplovni sektor čini između 2,3-5 procenta globalnih emisija staklenih gasova, što je brojka za koju se očekuje da će porasti još više u narednim decenijama.

Iz kompanije ZeroAvia se navodi da će vodonik-električni pogonski sklop, koji predstavlja nultu emisiju jer pretvara tečni vodonik u električnu energiju i uključuje samo vodonik i kiseonik u lancu napajanja, „dekarbonizovati komercijalnu avijaciju“.

Takođe u ZeroAvia navode da bez ikakve nove, fundamentalne nauke, letelice na vodonik već imaju potencijal da u budućnosti „podudaraju daljinu leta i korisni teret trenutnog aviona sa fosilnim gorivima“.

ZeroAvia naglašava i da, osim svojih klimatskih prednosti, tehnologija vodonik-električnog pogonskog sklopa može nositi niže troškove goriva i održavanja od konvencionalnih motora, potencijalno pomažući „smanjenju komercijalnih izazova“ za vazduhoplovnu industriju usled ogromnog ekonomskog gubitka koji je pretrpela zbog koronavirusne krize.

izvor: zdnet.com & businessgreen.com

Pročitajte i...