Prva kompanija za krstarenje koja se pridružila Maerskovom centru za dekarbonizaciju

Najveća svetska kompanija za krstarenje, Carnival Corporation & plc, objavila je da se pridružila Mærsk Mc-Kinney Møller centru za dekarbonizaciju pomorske industrije, posvećenom ubrzanju tranzicije ka budućnosti globalne pomorske industrije sa nultom emisijom gasova.

Carnival Corporation, sa devet globalnih brendova za krstarenje, prva je kompanija za krstarenje koja se pridružila globalnoj zajednici centra.

Mærsk Mc-Kinney Møller centar za nultu emisiju ugljenika ima za cilj da unapredi tranziciju pomorske industrije ka budućnosti sa niskim emisijama ugljenika kroz saradnju u celom lancu vrednosti, sa dugoročnom ambicijom da se do 2050. dostigne nulta emisija ugljenika. Zajedno sa svojim partnerima, centar olakšava razvoj i implementaciju održivih rešenja, novih tehnologija i održivih tranzicionih puteva, dok pokreće potrebne politike i propise koji omogućavaju tranziciju.

Ova zajednička vizija je blisko usklađena sa sopstvenim ciljevima dekarbonizacije Carnival Corporation-a i težnjom da se do 2050. godine postigne neto ugljen-neutralno poslovanje brodova. Da bi se to postiglo, kompanija se udružuje sa ključnim organizacijama kako bi pomogla u identifikaciji i skaliranju novih tehnologija koje još nisu spremne za industriju krstarenja.

„Radujemo se što ćemo raditi sa jakim savezom nekih od najboljih umova u nauci, inženjerstvu i biznisu koji dele našu dugoročnu ambiciju za uspešnu i održivu dekarbonizaciju globalne pomorske industrije, rekao je Tom Strang, viši potpredsednik za pomorske poslove kompanije Carnival Corporation.

Kroz partnerstvo, Carnival Corporation će imati priliku da sarađuje sa industrijskim igračima i organizacijama istomišljenika iz sektora energetike i transporta, i imaće pristup učenju, znanju i aktivnostima istraživanja i razvoja za identifikaciju održivih puteva dekarbonizacije. Partneri centra čine preko 40 kompanija, uključujući globalne zainteresovane strane iz raznih industrija povezanih sa brodarstvom, kao što su dobavljači goriva, pomorska klasifikacijska društva, brodarske kompanije, inženjerske i proizvodne kompanije, energetske kompanije i još mnogo toga.

Nakon vrhunca apsolutnih emisija ugljenika u 2011. godini, uprkos značajnom rastu kapaciteta od tog vremena, Carnival Corporation nastavlja inicijative za smanjenje emisija tokom vremena i identifikuje put ka dekarbonizaciji. Kao deo ove posvećenosti, kompanija radi na prelasku svojih energetskih potreba na alternativna goriva i ulaže u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika ili nultom emisijom ugljenika, pored partnerstva sa različitim organizacijama i zainteresovanim stranama u cilju podrške i ubrzanja napora za dekarbonizaciju.

Kao deo svog plana za smanjenje ugljičnog otiska, kompanija predvodi upotrebu tečnog prirodnog gasa (LNG) u industriji krstarenja za pogon brodova za krstarenje, sa ukupno 11 brodova za krstarenje sledeće generacije, sa omogućenim LNG. Kompanija je takođe bila pionir u korišćenju naprednih sistema kvaliteta vazduha na svojim brodovima.

Pored toga, preko 45% flote je opremljeno kapacitetima za napajanje sa obale, omogućavajući brodovima da koriste električnu energiju sa obale gde je dostupna dok su u luci. Kompanija je takođe aktivno uključena u investiranje i podršku prelasku na alternativna goriva i tehnologije, kao što su biogoriva, velike baterije i gorivne ćelije.

izvor&foto: safety4sea.com

Pročitajte i...