Produbljivanje plovnih puteva u zapadnom delu luke Šenžen

Kapitalno iskopavanje će se izvršiti radi produbljivanje plovnih puteva u zapadnom delu luke Šenžen u Kini.

Ovo će omogućiti da potpuno utovareni 9.000 TEU brodova i delimično utovareni 18.000 TEU brodovi uđu u zapadni deo četvrte najprometnije kontejnerske luke u Kini.

Procenjuje se da će radovi na jaružanju trajati tri godine i pomogli bi Šenženu da postigne svoj cilj od 33 miliona TEU do 2025.

Prema obaveštenju koje su ovog meseca izdale opštinske vlasti u Šenženu, kanal Tonggu i kanal Dahao (koji se deli sa izlaznim kanalom u luci Guangdžou) biće iskopani.

Ukupna dužina kanala je oko 25,7 km, od čega je kanal Tonggu dugačak oko 17 km, širok 470 m, a dno je -17,5 m; dužina kanala spojnog dela kanala Dahao je oko 8,7km, plovna širina je 435m, a projektovana kota dna je -17m.

Gradski centar za saobraćaj i izgradnju javnih objekata Šenžen je naveo da se očekuje da će oko 75,09 miliona m³ sedimenata i peska biti iskopano tokom tri godine.

Opštinske vlasti su saopštile da će, nakon produbljivanja plovnih puteva, biti poboljšan transportni kapacitet luke Šenžen, što će doprineti razvoju međunarodnog brodskog čvorišta u području Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao.

Šenžen je 2021. godine preradio 28,77 miliona TEU u 2021., što je 8% više u odnosu na 2020., i, prema gradskom 14. petogodišnjem planu, cilja na 33 miliona TEU u 2025. Osim produbljivanja plovnog puta u zapadnom delu luke, terminali u Šekou istočni deo luke će biti prošireni.

izvor&foto: container-news.com

Pročitajte i...