Predviđanja kažu: profit prevoznika kontejnera u 2022. godini dostići će 200 milijardi dolara

Rast potražnje za kontejnerima gubi zamah, ali se očekuje da će prevoznici ostvariti profit od 200 milijardi dolara u 2022. godini, predviđa Drewry, britanska konsultantska kuća iz oblasti pomorskog transporta.

Sajmon Hini, viši menadžer za istraživanje kontejnera, dao je izveštaj u kome se očekuje da će globalna prodaja u industriji prevoznika po prvi put premašiti 500 milijardi dolara.

Slika 1: Kriva profita prevoznika

Pandemija i kriza lanca snabdevanja koja je usledila glavni su pokretač „pojačanog profita operatera i cene akcija“, napisao je Hini. „Jednostavno rečeno, što duže traje zagušenje, duže će cene prevoza i profit prevoznika ostati izuzetno visoki“.

„Mislimo da treći kvartal 2021. godine verovatno predstavlja vrhunsku kvartalnu zaradu za prevoznike, ali će kvartalni rezultati u 2022. godini ostati na ravnomernijoj lestvici, koja će u proseku biti nešto veća. Naša revidirana procena za ovu godinu sada iznosi 200 milijardi dolara (marža od 37 odsto)“

Prevoznici daju značajan udeo u slobodnom novčanom toku, koji će im omogućiti „dovoljno prostora“ za raspodelu budućih prihoda na dividende, otplatu duga i traženje mogućnosti za rast, napisao je Hini.

Linije već počinju da proširuju portfelje sa dodatnim slobodnim novčanim tokom. Tako je: MSC je u decembru dao ponudu od 6,4 milijarde dolara za kupovinu Bollore Africa Logistics. Istog meseca, A.P. Moller – Maersk je postigao dogovor o preuzimanju LF Logistics, ugovorne logističke kompanije sa sedištem u Hong Kongu u azijsko-pacifičkom regionu.

Neverovatna zarada za prevoznike privukla je pažnju regulatora – posebno ranije u jesen prošle godine nakon nove izvršne naredbe koju je potpisala predsednička administracija SAD-a, da se suzbije antikonkurentsko ponašanje u železničkoj i okeanskoj transportnoj industriji.

Kontejneri

Brzo rastuća inflacija, stalna uska grla u lancu snabdevanja i varijanta Omikrona COVID-19 dovode, figurativno, do „zavere“ za usporavanje tempa rasta u pretovaru kontejnera, primoravajući Drewry da revidira međugodišnje izglede za svetski protok u lukama u 2022. godini na 4,6 odsto.

Slika 2: Kriva prometa kontejnera

Procena za celu 2021. godinu takođe je smanjena na 6,5 odsto, sa 8,2 odsto.

Procene za celu 2022. godinu će dostići samo 900 miliona TEU u globalnom protoku – iako su ovi podaci podložni promenama.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...