Povećanje narudžbi za novogradnju brodova na LNG

Najnoviji podaci sa DNV-ove platforme Alternative Fuels Insight (AIF) pokazuju povećano korišćenje ugovora o novogradnji na LNG u prva četiri meseca ove godine, u poređenju sa odgovarajućim periodom 2021.

Veliki brodovi koji će se pokretati gorivom doveli su do porudžbina u prva četiri meseca na ukupno 121, prema AIF-u, uz 51 novi ugovor potpisan samo u aprilu.

Trenutno je 775 brodova sa LNG gorivom u upotrebi ili po narudžbi i još 221 koji su klasifikovani kao spremni za LNG.

Dok automobilski/putnički trajekti danas čine najveći deo flote na LNG sa 48 brodova, kontejnerski brodovi će biti daleko dominantni tip plovila u budućnosti sa 155 po narudžbini koji će se dodati na 34 koja su trenutno na vodi.

Međutim, brži tempo ugovaranja u prva četiri meseca 2022. verovatno će se usporiti, pošto vlasnici oklevaju da daju nove porudžbine zbog viših cena goriva i novih brodova.

Međutim, i plovila za bunkerisanje LNG-a takođe mogu postati ograničenje. Glavni konsultant DNV-a u poslovnoj jedinici za pomorsko savetovanje Klasifikacionog društva rekao je da kada se cene gasa vrate na nivo „gde LNG bunkerovanje ima smisla“, neće biti dovoljan kapacitet LNG bunkerovanja za opsluživanje svih brodova.

„Lako je razumeti oklevanje dobavljača goriva da povećaju svoje opklade i ugovore više tonaže na ovom izazovnom tržištu“, rekao je on.

Međutim, o opštoj slici ugovora, on je prokomentarisao: „Samo prošlomesečne porudžbine za brodove na LNG dodale su oko pola miliona tona LNG potražnje. Ako se ovaj trend nastavi istim tempom, mogli bismo do kraja ove godine dostići brojku od 1000 plovila. Međutim, iako očekujemo da će se rast nastaviti, verovatno će biti skromniji do kraja godine.“

izvor&foto: seatrade-maritime

Pročitajte i...