Pokretanje isporuke dronova spremno je da proširi američke operacije novim sredstvima

Izraelski start-up Flytrex za isporuku bespilotnih letelica kaže da je prikupio 8 miliona dolara za pomoć u finansiranju proširenja svojih američkih operacija, čime je njegovo ukupno prikupljanje sredstava do danas dostiglo više od 20 miliona dolara. Osnivač i izvršni direktor Flytrex-a Iariv Bash rekao je u ponedeljak da je najnovije finansiranje deo veće runde koju planira da zatvori kasnije ove godine. Većina od ovih 8 miliona dolara dolazi od prethodnih klijenata, uključujući Benhamou Global Ventures sa sedištem u Palo Altu i fond rizičnog kapitala Btov.

 „Spremamo se za izdavanje odobrenja za isporuku dronova širom zemlje“, rekao je Bash. „To će biti i ludo i neverovatno.“

Prošlog septembra, Walmart je objavio da planira da koristi dronove Flytrex za isporuku kao deo pilot-programa u Fayetteville-u, u Severnoj Karolini. Za sada je usluga uglavnom dokaz koncepta, jer dronovi nose narudžbine iz lokalnog Walmart-a, kao i Starbucks-a i japanskog restorana u istom tržnom centru, do nekoliko desetina dvorišta u okolini, kao i do javnog mesta za preuzimanje u obližnjem polju. Flytrex ima za cilj da proširi uslugu u Fayetteville-u i šire, omogućavajući trgovcima u prigradskim tržnim centrima širom zemlje da u roku od nekoliko minuta isporučuju pametne telefone, odeću i druge predmete direktno u domove kupaca. Za to će biti potrebno odobrenje Savezne uprave za vazduhoplovstvo (FAA).

Bijan Vasigh, profesor ekonomije na vazduhoplovnom univerzitetu Embry-Riddle, upozorio je da će proći godine i godine pre nego što dronovi za isporuku počnu da pune američko nebo. „Mnogo je problema koje industrija dronova nije rešila“, rekao je Vasigh, koji među preprekama navodi vremenska ograničenja, privatnost, sigurnost i osiguranje. Ipak, Vasigh očekuje da će isporuka dronova na kraju postati uobičajena. Potencijalne uštede u radu i troškovima goriva, kao i rokovi isporuke, rekao je, prevelike su da bi ih se moglo poreći.

Pročitajte i...