Početak radova na proširenju pristaništa I u Luki Koper

U Luki Koper nedavno su počeli radovi na proširenju pristaništa I. U prvoj fazi, koja će trajati do kraja marta 2021., izgradiće se operativna obala. Radovi će se nastaviti na izgradnji skladišnih prostora za kontejnere i očekuje se da će biti završeni godinu dana kasnije.

Projekat proširenja prvog pristaništa uključuje izgradnju operativne obale dužine 98,5 metara i širine 34,4 metra, te izgradnju skladišnih prostora na južnoj strani pristaništa u veličini od 24. 830 m2. Cela konstrukcija zasnivaće se na 770 šipova, prosečne dužine 65 metara, na koje će biti postavljene betonske ploče. Dužina prvog pristaništa na južnoj strani, koji je predviđen za rukovanje kontejnerom, tako iznositi 695 metara. To će povećati kapacitet kontejnerskog terminala na 1,3 miliona TEU (kontejnerskih jedinica) godišnje, a planiranom optimizacijom radnih procesa na terminalu dodatnih 200.000 jedinica.

Radovi će se izvoditi u skladu sa ograničenjima zaštite životne sredine, što znači da će se postavljanje čeličnih šipova izvoditi samo radnim danima, između 7 i 18 sati, tokom dva sata dnevno. Ograničenje od dva sata dnevno odnosi se samo na postavljanje čeličnih šipova, tj. stvarne vožnje pilota u morsko dno i ne odnosi se na ostale građevinske radove.

Vrednost investicije iznosi 45,6 miliona eura i u manjoj meri će se sufinansirati iz evropskih fondova u okviru projekta NAPA4CORE (iz programa Instrumenta za povezivanje Evrope). Radove će izvesti Kolektor Koling sa partnerima Grafist i Adriaing.

Međutim, proširenje kontejnerskog terminala, koje će se proširiti na severnu stranu prvog pristaništa posle 2022. godine, još nije završeno. Proširenje prvog pristaništa je ključni strateški projekat kompanije, koji će mu omogućiti da održi primat u rukovanju kontejnerima na severnom Jadranu. Pod uslovom da se u planiranom roku izgradi dodatna železnička veza između luke i zaleđa.

izvor&foto: luka-kp.si

Pročitajte i...