Plug and Play pokreće inicijativu za inovacije u luci Antverpen

Globalna inovaciona platforma Plug and Play, zajedno sa suosnivačima Lukom Antverpen, Gradom Antverpen, CMB-om, DXC Technology i Euronav-om, pokrenula je program usmeren na testiranje novih tehnologija i ubrzanje inovacija u pomorskoj industriji. Platforma ima za cilj razvoj inovativnog ekosistema novoosnovanih preduzeća za jačanje pomorskog sektora privlačenjem novih tehnologija i preduzetnika u region.

Jezgro Plug and Play Maritime biće dvanaest nedelja programa otvorenih inovacija koji se organizuju dva puta godišnje.

Tokom svakog izdanja, poziva se više od dvadeset međunarodnih start-upova da odgovore na specifične tehnološke potrebe suosnivača.

 Nova preduzeća i relevantne poslovne jedinice partnerskih kompanija sarađivaće na pilot projektima i demonstracijama koncepata, da bi na kraju postigli implementaciju spremnu za proizvodnju.

Cilj je da se završi najmanje jedan zajednički projekat (po pokretanju), koji će zatim biti predstavljen na EXPO danu (završni događaj svakog izdanja).

Jacques Vandermeiren, izvršni direktor luke Antverpen, rekao je tim povodom: „Kao vodeća svetska luka, Antverpen želi da se postavi kao„ luku budućnosti “. Inovacije koristimo kao polugu da glavne današnje izazove, poput energetske tranzicije, digitalizacije i mobilnosti, pretvorimo u rešenja.“

„Radeći zajedno i fokusirajući se na tehnologije kao što su veliki podaci (Big Data), Internet stvari, pametna poštarina i inovativna logistika, našu luku činimo pametnijom i efikasnijom.“ „Uveren sam da je Plug and Play Maritime važna prekretnica u podizanju naše luke na viši međunarodni nivo i pozicioniranju kao vodeću inovacionu platformu“, zaključio je gospodin Vandermeiren.

Saeed Amidi, osnivač i izvršni direktor kompanije Plug and Play, takođe je prokomentarisao: „Pokretanjem naše prve pomorske platforme u Antverpenu, krećemo u potpuno novu avanturu u Plug and Play-u“

„Želimo da pružimo podršku suosnivačima i lokalnoj zajednici inovatora kroz naš globalni ekosistem koji neguje plodnu saradnju između novoosnovanih preduzeća i velikih kompanija.“

*izvor: porttechnology.org; foto: pixabay.com