Pacifik: U toku je potraga za izgubljenim kontejnerima nakon požara na brodu ZIM Kingston

U izveštaju kanadske obalske straže od 24. oktobra, 16 ljudi je evakuisano sa kontejnerskog broda ZIM Kingston, koji je prevozio robu za izraelsku kompaniju ZIM, nakon što je izbio požar u 10 kontejnera.

Evakuacija kontejnerskog broda kapaciteta 4.253 TEU, koji je u vlasništvu kompanije Danaos Shipping, čija je inače delatnost iznajmljivanje brodova kompanijama za brodski prevoz, obavljena je u blizini Viktorije u Britanskoj Kolumbiji.

Danaos Shipping Co. je naveo da su se dva oštećena kontejnera na brodu zapalila 23. oktobra, nakon urušavanja i gubitka nekoliko kontejnera u palubi zbog ekstremnih vremenskih uslova:

„Kasno uveče u petak, 22. oktobra, u 00:00 po lokalnom vremenu, ZIM KINGSTON je bio u moreuzu Huan de Fuka čekajući da krene u luku Vankuver, kada je ekstremno vreme izazvalo preterano ljuljanje broda, što je dovelo do kolapsa kontejnera, od kojih su neki završili u moru. Kompanija je odmah obavestila lokalne lučke vlasti da izdaju upozorenje plovilima u tom području“.

Inače, zbog prirode hemikalija na brodu, prilikom gašenja požara, nanošenje vode direktno na vatru nije bila opcija, što je otežavalo samo gašenje vatre.

U izveštaju kanadske obalske straže, navedeno je da izgubljeni kontejneri plutaju otprilike 12 NM istočno od ostrva Vankuver na severozapadnoj putanji, paralelno sa ostrvom, kao i da blisko sarađuju sa američkom obalskom stražom Pacifik severozapad na praćenju kretanja kontejnera .

Ostaje nada, da će konačan rezultat u ukupnom saniranju posledica ovog nimalo prijatnog incidenta, biti pozitivan i sa što manjim posledicama.

*izvor i foto: porttechnology.org

Pročitajte i...