Operateri terminala u luci Hamburg obustavljaju rukovanje ruskim kontejnerima

Nemački operateri kontejnerskih terminala Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) i Eurogate obustavili su sve transporte kontejnera u i iz Rusije u svetlu sukoba u Ukrajini. Ova ograničenja su u skladu sa sankcijama koje je uvela Evropska unija.

Železnička podružnica HHLA, Metrans, takođe je odlučila da obustavi transport kontejnera u i iz Rusije.

Očekuje se da će ove mere, imati finansijski uticaj i na luku Hamburg. Prošle godine, terminali u Hamburgu preradili su 337.000 TEU u pomorskom transportu sa Ruskom Federacijom.

Nekoliko brodskih kompanija, uključujući Maersk, Hapag Lloyd, MSC, ONE i CMA CGM, su već prekinuli skoro sve rezervacije za i iz Rusije.

Međutim, hrana, lekovi i drugi humanitarni artikli isključeni su iz ograničenja.

U ovom trenutku, carinski službenici utvrđuju o kojoj robi se radi u konkretnim slučajevima za izvoz, pošto je ukinuto automatsko carinjenje robe za Rusiju.

Roba navedena na sankcionoj listi neće dobiti izvozno carinjenje, dok će ostali tereti i dalje biti transportovani.

Zajednički izvršni direktor marketinga luke Hamburg Aksel Matern rekao je: „Prošle godine smo obradili 337.000 TEU u pomorskom saobraćaju sa Rusijom. Taj ukupan iznos će sada biti znatno manji. Luka Hamburg je do sada bila jedno od najznačajnijih čvorišta za ruski uvoz i izvoz. Do sada je bilo 13 linijskih linija između luke Hamburg i ruskih luka Sankt Peterburg, Ust-Luga, Kalinjingrad, Bronka, Murmansk i Arhanđeo.

izvor&foto: ship-technology

Pročitajte i...