ONE naručuje brodove na metanol

Kontejnerska linija Ocean Network Express (ONE) sa svojim sledećim proširenjem flote naručuje samo brodove sa pogonom na metanol.

Japanska kompanija pridružuje se revoluciji metanola koja je zahvatila sektor, potpisujući narudžbinu za dvanaest brodova sa dvostrukim gorivom za metanol od 13.000 teu. Narudžbe su ravnomerno podeljene između brodogradilišta Jiangnan i brodogradnje Yangzijiang i isporučivaće se od 2027.

ONE je šesta najveća kontejnerska linija na svetu. Sa sedištem u Singapuru, osnovan je 2017. spajanjem linijskih jedinica tri najveće japanske brodske linije, Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen Kaisha i Kawasaki Kisen Kaisha.

Većina globalnih brodova sada u svojim knjigama narudžbina ima brodove sa gorivom u svojim novim kapacitetima brodova naručenih prošle godine za ovo sve popularnije alternativno gorivo.

Nije samo linijsko transportovanje ono što je masovno usvojilo gorivo. Brza tranzicija transporta na alternativna goriva prošle godine je napravila značajan preokret, a narudžbine motora na metanol postale su najpopularniji alternativni izbor.

Najnovija statistika DNV-ove platforme Alternative Fuels Insight pokazala je da su porudžbine za brodove na metanol zabeležile nagli porast narudžbi u 2023. sa 138, što ga stavlja na prvo mesto, nadmašivši LNG po prvi put. Rashlađeno gorivo zauzelo je drugo mesto sa 130 porudžbina.

Prošla godina je bila sjajna godina za otpremu koja je usvojila metanol, a knjiga narudžbi za brodove na metanol sa dvostrukim gorivom sada je iznad 200 brodova, prema podacima iz najnovijeg Green Technology Tracker-a.

izvor&foto: splash247.com

Pročitajte i...