Obim pretovara u Roterdamu po prvi put premašio 15 miliona TEU kontejnerskih jedinica

Luka Roterdam će do kraja godine dostići nivo od preko 15 miliona TEU kontejnera. Ovo nije samo rekord za samu luku, već je to prvi put da je neka evropska luka ikada dostigla tako visoku cifru.

Pretovar kontejnera u luci Roterdam je razumljivo smanjen prošle godine zbog pandemije Covid-19. Međutim, od prošle jeseni, luka je ostvarila brzi oporavak u tom pogledu.

I zaista, u prvih devet meseci 2021. godine zabeležen je rast obima TEU od 7,8%. Ovo povećanje, baš kao i u mnogim drugim lukama širom sveta, podstaknuto je bumom potrošačke potrošnje nakon lockdown-a. Uprkos tome, iz luke kažu da ova snažna potražnja, zajedno sa različitim poremećajima (npr. zastoj u Sueckom kanalu  i epidemija koronavirusa u kineskim lukama), znači da pritisak na logistički lanac ostaje visok.

U pogledu obima TEU, pretovar je rastao brže nego u smislu tonaže. Prema analizi luke, za to je bilo nekoliko razloga. U izvesnoj meri, brz rast obima je bio posledica povećanja pretovara praznih kontejnera. Međutim, najveći efekat je bio nagli pad prosečne težine punih kontejnera. Cene transporta su naglo porasle u poslednjih nekoliko kvartala. Shodno tome, smanjen je transport relativno teškog tereta male vrednosti. Ovaj efekat je bio najuočljiviji kod izvoznih kontejnera, ali se mogao videti i na strani uvoza.

„Očekujemo da će se 2022. godine ekstremna gužva na kontejnerskim terminalima u Roterdamu nastaviti, barem za sada. To je zato što međunarodna flota kontejnerskih brodova i kapacitet terminala ne rastu brzinom koja bi bila srazmerna potražnji“, izjavio je Emile Hoogsteden, komercijalni direktor Uprave luke Roterdam.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...