Novo digitalno rešenje moglo bi da smanji štetne emisije iz vodnog transporta za 15 odsto

Otimizovanjem brzine dolaska plovila, novo digitalno rešenje moglo bi da smanji emisije za 15 odsto. Rešenje Blue Visby moglo bi da dostigne ovaj procenat smanjenja štetnih emisija iskorenjivanjem prakse „plovi brzo, pa čekaj“ (SFTW) koju podržavaju digitalne tehnologije.

Pomenuto rešenje eliminiše mogućnost da brodovi plove većom brzinom preko okeana samo da bi stigli ranije i čekali na sidrištima izvan luka – smanjujući emisije za pomorska putovanja u proseku za 15 odsto.

Ako se primeni globalno, rešenje ima potencijal da smanji ugljenični otisak globalne brodske flote za više od 60 miliona tona CO2 godišnje – što je veće od ukupnih emisija cele zemlje kao što je Norveška.

Uzimajući u obzir parametre kao što su performanse i karakteristike svakog plovila, zagušenje luke na odredištu i vremenske uslove, algoritam Blue Visby obezbeđuje optimalno ciljno vreme dolaska za svako plovilo, zadržavajući njihov redosled dolaska kao da su plovili nezavisno.

Ovo omogućava brodovima da uspore, smanjujući potrošnju goriva i emisije, ali i dalje zadržavajući svoje mesto u redu i da samim tim stižu jedno za drugim, što smanjuje nepotrebno vreme čekanja van luka.

Blue Visby Solution uključuje ugovorni okvir koji uvodi mehanizam deljenja koji omogućava zainteresovanim stranama na svakom putovanju (vlasnicima brodova, čarterima i interesima tereta) da podele troškove, kao i koristi od implementacije Blue Visby rešenja, uključujući uštedu goriva, troškove dužih putovanja i finansijsku vrednost smanjenja emisija gde je to primenljivo.

Ova ugovorna arhitektura je dizajnirana da bude kompatibilna sa standardnim uslovima pomorskih ugovora i ne zahteva nikakve nove zakone ili propise.

Konzorcijum Blue Visby trenutno uključuje NAPA, Stephenson Harwood LLP i 11 drugih pomorskih lidera iz brodarske industrije, vlade, klasifikacijska društava, konsultantske kuće, finansijske i ekološke organizacije: Anglo-American, Carbon Trust, ClassNK, CMB, Drewry, Ocean Conservancy, Lloyd’s, the UK Hydrographic Office, Univerzitet u Mančesteru, Tankers International i Vertis.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com/porttechnology.org

Pročitajte i...