Novi energetski čist brod na ruti Geteborg – Zeebrugge

Trend održivog i zelenog je uveliko u modi među granama industrije, pa tako i među brodarskim kompanijama, poput luksemburškog CLdN-a. Njihov brod Faustine, prvi put je uplovio u luku Geteborg 20. decembra, odakle se, natovaren švedskom izvoznom robom, uputio u Zeebrugge (Briž).

Pomenuto plovilo je prvo od dva koje je naručila kompanija CldN, opremljeno tečnim prirodnim gasom (LNG), dvotaktnim pogonskim sistemom sa dva goriva, pod visokim pritiskom, koji može da koristi tečni prirodni gas/biogas (LNG/LBG) ili dizel .

Ulažemo u tehnološki napredna plovila kako bismo smanjili uticaj na klimu, a Faustine je još jedan korak napred na našem putu. Ona ima isti kapacitet kao i njena sestrinska plovila H5, ali zbog tehničkih poboljšanja možemo efikasnije optimizovati mešavinu tereta“, rekao je Emil Holmgren, državni menadžer u CLdN-u.

Ruta Geteborg – Zeebrugge je važna destinacija za švedsku trgovinu sa centralnom Evropom, gde je Zeebrugge važno čvorište sa slivnom površinom koja obuhvata celu oblast BeNeLux-a, Nemačku i Francusku.

Ovaj poduhvat je direktno povezan sa dugoročnom strategijom Geteborga da alternativna goriva učini dostupnijim brodovima koji pristaju u luku. Luka Geteborg je takođe nedavno sklopila sporazum sa proizvođačima čiste energije Statkraft o sprovođenju dubljeg istraživanja za privremeno skladište i punionicu u luci.

Predviđeno je da planirano postrojenje ima početni kapacitet od 4 MW i da proizvodi do dve tone vodonika dnevno. Kapacitet se takođe može proširiti u budućnosti ako se poveća potražnja i pojave se nove oblasti upotrebe.

*izvor: porttechnology.org

Pročitajte i...