Nova era za luku Gdanjsk

Luka Gdanjsk započela je novu eru rukovanja kontejnerima na Baltičkom moru. Dana 23. jula, zakup za novo lučko područje dodeljen je kompaniji DCT Gdansk S.A., koju čine PSA International (40%), Poljski fond za razvoj (30%) i IFM Global Infrastructure Fund kao deo australijskog investitora IFM (30%).

DCT Gdansk je najveći kontejnerski terminal na Baltičkom moru. Od početka rada 2007. godine, izgrađena su dva keja sa dubokim vodama (T1 i T2 – pokrenuti 2007. odnosno 2016. godine) ukupnog kapaciteta 3 miliona TEU. Novi kontejnerski terminal Baltic Hub 3 biće održivo izgrađen na lokaciji, koja se nalazi istočno od postojećeg T1 veza. Očekuje se da će razvoj doneti investicije u region od 2 milijarde PLN (oko 450 miliona evra).

„Investicije poput Baltic Hub 3 jačaju položaj poljske ekonomije“, rekao je Marek Grobarczyk, zamenik poljskog ministra za infrastrukturu. „Treći kej sa dubokim vodama imaće dužinu od 717 metara, dubine od 18,0 m, a izgradiće se 36 hektara dvorišnog prostora, za dodatnih 1,5 miliona TEU godišnje. Vrednost investicije je približno 2 milijarde PLN “.

Planirano je da izgradnja počne u drugom kvartalu 2022. godine, a Baltic Hub 3 treba da počne sa radom do sredine 2024. godine.

*izvor: portstrategy.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...