Njujorški aerodrom dobija novi teretni pogon, prvi u poslednjih 20 godina

Međunarodni aerodrom JFK u Njujorku, dobiće svoj prvi novi teretni terminal posle 20 godina, u okviru programa modernizacije.

Lučka uprava Njujorka i Nju Džersija potpisala je dugoročni ugovor o zakupu zemljišta sa Aerotermom za razvoj teretnog objekta, vrednog 145 miliona američkih dolara, na više od 26 hektara. Po završetku radova, objektom će upravljati Worldwide Flight Services (WFS).

Projektom Aeroterm srušiće se dve zastarela postrojenja na JFK-u i izgradiće se prošireni objekat koji će sadržati „napredne tehnološke sisteme dizajnirane za maksimalnu efikasnost u rukovanju i skladištenju tereta, kao i namensko područje sa kontrolisanom temperaturom za rukovanje farmaceutskim proizvodima“.

To uključuje veći kapacitet rampe za rukovanje sa tri velika teretnjaka i više od 50 dock vrata.

Rušenje postojećih objekata trebalo bi da počne u septembru 2021., a završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine.

„JFK trenutno ima veliku priliku da proširi svoje teretne operacije s obzirom na svoju lokaciju i direktan pristup svim glavnim aerodromskim čvorištima širom sveta. Ovaj novi modernizovani objekat moći će da preuzme značajne količine tereta, olakšaće saradnju između aviokompanija.“, Mike Simpson, izvršni potpredsednik VFS-a.

*izvor: aircargonews.net; foto: pixabay.com

Pročitajte i...