Neprofitna organizacija ZEMBA pokrenuta da bi se ubrzala dekarbonizacija u transportu

Osnovana je nova inicijativa za smanjenje emisije ugljenika u sektoru pomorskog brodarstva. Savez maritimnih kupaca nulte emisije (ZEMBA) pokrenuli su 9. marta Institut Aspen, Amazon, Patagonija i Čibo da bi se ubrzala dekarbonizacija otpreme.

Otklanjanje emisija ugljenika je teško u sektoru pomorskog transporta, koji je odgovoran za oko 3% svetskih emisija gasova staklene bašte. Cilj ZEMBA-e je da stvori posvećenu potražnju za novim brodskim gorivima i tehnologijama koje su potrebne za novo tržište čistog brodarstva, omogućavajući ekonomiju obima i smanjenje morskih emisija.

Preko ove neprofitne organizacije, kupci tereta će moći da ubrzaju komercijalno uvođenje transporta sa nultom emisijom i pomognu u smanjenju morskih emisija.

Članovi ZEMBA-e će se obavezati da će kupovati brodska goriva sa nultom emisijom i obnovljivu energiju, što će investitorima, prevoznicima, vlasnicima brodova i proizvođačima brodskih goriva dati više poverenja.

ZEMBA planira da 2023. godine pošalje zahtev za predloge za pronalaženje pomorskih usluga koje imaju skoro nultu emisiju tokom celog životnog ciklusa. Ovo uključuje sve gasove staklene bašte, ne samo ugljen-dioksid. Očekuje se da će ove usluge početi 2025. ili 2026. ZEMBA planira da održi više tendera kao što je ovaj sa više ponuđača sve dok otpremanje sa nultom emisijom ne postane norma u brodarskoj industriji.

Verner Veber, izvršni direktor kompanije Tchibo GmbH, rekao je da svi u pomorskom lancu vrednosti, uključujući vlasnike tereta kao što je Tchibo, moraju da preuzmu vođstvo u dekarbonizaciji pomorskog sektora. Podrška ZEMBA im omogućava da se pozabave emisijama iz svoje logistike, koje predstavljaju približno 13% njihovog ukupnog otiska.

Ingrid Irigojen, predsednica i izvršna direktorka ZEMBA-e i direktorka Inicijative za dekarbonizaciju transporta Aspen na Institutu Aspen, rekla je da suosnivači ZEMBA-e znaju da imaju šansu da osiguraju da tranzicija čiste energije u brodarstvu funkcioniše za preduzeća koja zavise od pouzdanih, pristupačan i ekološki prihvatljiv pomorski transport u budućnosti.

izvor&foto: mylogisticsmagazine.com

Pročitajte i...