Narudžbina u vrednosti od 6 milijardi dolara za Natilusov autonomni teretni avion

Natilus, američka kompanija koja proizvodi prve autonomne avione na svetu za vazdušni teretni transport, najavila je napredne obaveze kupovine od više od 6 milijardi dolara za isporuku 440+ aviona u pretprodaji, od kompanija uključujući velike avio-kompanije i integratore: Volatus Aerospace, Astral Aviation, Aurora, Dymond, Flexport i drugi.

Prošle nedelje, Flexport je završio rundu ulaganja od 900 miliona dolara i potpisao je Pismo o namerama (LOI) za dva 100T Natilus aviona, sa opcijom za treći.

Natilus su suosnivali Aleksej Matjušev i Anatolij Starikov 2016. Inovativni dizajn porodice Natilus teretnih aviona demokratizuje teretni transport, ne pretvaranjem postojećih putničkih aviona, već inovacijom dizajna aviona za teretni transport kako bi se povećao obim tereta za 60% , uz smanjenje troškova za 60% i smanjenje emisije ugljenika za polovinu.

„Uporedo sa razvojem naše porodice autonomnih aviona, blisko sarađujemo sa klijentima kako bismo povećali efikasnost vazdušnog transporta i učinili ga konkurentnijim i bezbednijim od okeanskog transporta“, izjavio je generalni direktor Aleksej Matjušev. „Danas postoje samo dva načina za međunarodno premeštanje tereta: vazdušnim i morskim putem. Razlika između cene i vremena ova dva načina prevoza je dramatična. Pomorski transport je trenutno 13 puta jeftiniji od vazdušnog; ali 50 puta sporije u isporuci.

„Natilus namerava da revolucioniše transportnu industriju tako što će obezbediti blagovremenost vazdušnog transporta uz pristupačno smanjenje troškova od 60%, čineći transport vazdušnog tereta znatno konkurentnijim.”

izvor&foto: aircargoweek

Pročitajte i...