Najveći avionski motor na svetu je sada spreman za testiranje

Rolls-Royce je objavio da je izgradnja njegovog UltraFan® tehnološkog demonstratora završena i da je testiranje u toku. Značajna programska prekretnica postignuta je kada je demonstracioni motor premešten iz radionice za izgradnju u Derbi, UK. Testbed 80, gde je montiran u očekivanju testiranja.

Očekuje se da će se prvi test demonstracije održati početkom sledeće godine i koristiće se 100% održivog avionskog goriva.

Chris Cholerton, predsednik Rolls-Royce Civil Aerospace, rekao je: „Videti kako se UltraFan demonstrator okuplja i priprema za testiranje u Testbed 80 je odličan način da se završi godina. Svi smo čekali ovaj trenutak, koji je tako važna prekretnica za program i za tim koji je na njemu radio. Sledeća faza će biti da UltraFan po prvi put radi na 100% održivom vazduhoplovnom gorivu, dokazujući da je tehnologija spremna da podrži održiviji let u budućnosti.“

Najveći demonstrator avio-motora na svetu, UltraFan ima nekoliko revolucionarnih inovacija koje povećavaju efikasnost goriva, što smanjuje emisije i poboljšava održivost. Tehnologija bi se uskoro mogla koristiti i za poboljšanje efikasnosti i održivosti naših sadašnjih motora u radu.

„Demonstrator UltraFan je dizajniran za budućnost – biće spreman da radi na 100% održivom vazduhoplovnom gorivu od prvog dana upotrebe. Pored toga, aktivno istražujemo potencijalne opcije za hibridno-električna i vodonična rešenja“, navode u Rolls-Royce.

Ventilator u UltraFan demonstraciji je prečnika 140 inča (3,56 metara) i koristi 25% manje goriva od prve generacije Trent motora. Kombinuje potpuno novi dizajn motora sa skupom tehnologija koje će putovanje avionom učiniti održivijim decenijama.

UltraFan, nudi niz opcija održivosti za prelazak na neto nultu avijaciju. Postoje alternative za prenošenje inovacija iz UltraFan razvojnog programa na sadašnje Trent motore uskoro kako bi se obezbedila poboljšana efikasnost goriva i smanjenje emisija.

izvor,foto&video: interestingengineering.com

Pročitajte i...