Najveća svetska teretna operacija u režiji pokretnih lučkih dizalica u Luki Bronka

Luka Bronka uspešno je realizovala pretovar reaktora, teškog više od 300 tona sa pomorskog broda na brod za unutarnju plovidbu. Ovaj izazovni teret sigurno je stigao do krajnjeg odredišta Toliatti.

Reaktor proizveden u austrijskoj fabrici dopremljen je iz luke Antverpen u luku Bronka, gde je ponovo pretovaren na brod za unutrašnji plovni put radi daljeg isporuke na gradilište.

Kako je tekla operacija…

Pošiljka je obuhvatala tri jedinice opreme za proizvodnju uree, uključujući reaktor težak 301 tonu. U luki Bronka predmetni teret je bezbedno natovaren na teretnu dizalicu, kojom je dalje sproveden unutrašnjim vodenim putevima do Tolijata u regiji Samara. Na odredištu, teret je otkotrljan sa barže. Napokon, više osovinska poluprikolica je donela ovaj reaktor ogromnih dimenzija na gradilište KuibishevAzot. RTL grupa bila je odgovorna za projekat prevoza i logistike.

„Ovo je bila operacija rukovanja rekordima i za Port Bronka, i za pokretne dizalice Liebherr LHM800, koje su prvi put dizale težinu veću od 300 tona. Jedinstveni tandem od dva LHM800 može se koristiti za teške dizače do 500 tona. Otuda, Port Bronka postaje središte za upravljanje projektnim tovarima na ruskom severozapadu”,                                                                                           izjavio je Nikolaj Negodov, generalni direktor Fenik LLC-a (Port Bronka operator)

Luka Bronka je jedina luka duboke vode u Sankt Petersburgu. Trenutni kapacitet luke je 500.000 TEU i 130.000 jedinica ro-ro (roll-on, roll-off) tereta godišnje. Dalji razvojni plan uključuje povećanje kapaciteta kontejnerskog tereta na 1,9 miliona TEU godišnje i ro-ro tereta – do 200.000 jedinica godišnje.

izvor i foto: eurologport.eu

Pročitajte i...