Najvažniji trendovi zemaljskog opsluživanja na aerodromima za 2023.

Poslednjih godina industrija zemaljskog opsluživanja je u stalnom porastu, a vrednost globalnog tržišta zemaljskog opsluživanja na aerodromima je dostigla cifru od 31,8 milijardi dolara u 2022. godini.

Projekcije industrije sugerišu da bi ova cifra trebalo da dostigne 76,1 milijardu dolara do kraja 2032. godine, zahvaljujući jedinjenju godišnja stopa rasta (CAGR) od 9,2%. Glavni industrijski trendovi koji podržavaju ovaj impresivan rast po rečima Renate Sumskaite, izvršne direktorke Sensus Aero, jesu:

Rešavanje nedostatka radne snage i nedostataka znanja

Vazduhoplovna industrija je tokom pandemije izgubila mnogo zemaljskih radnika, a sada, kada se avijacija ponovo povećava, nema dovoljno kvalifikovanog osoblja, posebno onih sa bezbednosnim dozvolama. I, nažalost, putnici već osećaju kašnjenja. Ovaj nedostatak je znak dubljih problema u pronalaženju i zadržavanju dobrog zemaljskog osoblja. Ali postoje načini da se ovo popravi — industriji je potreban bolji plan za privlačenje novih talenata i zadržavanje postojećih zaposlenih, pojednostavljenje procesa uključivanja i uvođenje programa zadržavanja koji daju prioritet globalnoj standardizaciji, poboljšanom radnom okruženju, fleksibilnom rasporedu i konkurentnim platama.

Nepravilno rukovanje prtljagom u eri putnika koji se vraćaju

U 2021. godini, broj slučajeva pogrešno rukovanog prtljaga iznosio je 4,35 na hiljadu putnika, što je značajno povećanje od 24,3% u odnosu na prethodnu godinu, prema SITA-inim 2022 Baggage IT Insights. Oporavak vazdušnog saobraćaja izaziva zabrinutost u vezi sa potencijalom za više incidenata pogrešnog rukovanja prtljagom. Ovo naglašava odgovornost industrije da preduzme proaktivne mere za poboljšanje procesa rukovanja prtljagom, smanjujući neprijatnosti putnika.

Vožnja ka standardizaciji

Industrijski standardi postaju fundamentalni u pojednostavljivanju zajedničkih procesa, smanjenju troškova i unapređenju saradnje između avio-kompanija, aerodroma, pružalaca zemaljskih usluga, agenata za teret, špeditera i vlada. Nedavno je IATA izvestila da portal IATA Priručnika za zemaljske operacije (IGOM) i IATA-ina revizija bezbednosti za kopnene operacije (ISAGO) uspešno pokreću veću standardizaciju procesa zemaljskog rukovanja širom sveta. Povećano učešće u oba programa predstavlja dobro za bezbednost i efikasnost, sa ciljem da se smanji rizik, izbegne oštećenja tla i omogući standardizovane, održive operacije.

Prihvatanje digitalizacije i održivosti

Sa potražnjom za putnicima u vazdušnom saobraćaju u porastu i skorom dolaskom novih aviona, aerodromi se suočavaju sa izazovima ograničenog prostora, zabrinutosti za životnu sredinu i povećanog nivoa buke. Tehnološki napredak nudi spas, obećavajući poboljšanje održivosti i produktivnosti rešavanjem problema kao što su mali kapacitet aerodroma, zagušenja i zagađenje, posebno u kopnenim operacijama. Operacije zemaljskog rukovanja se sve više oslanjaju na prikupljanje podataka radi poboljšanja bezbednosti i efikasnosti, omogućavajući odluke zasnovane na podacima koje smanjuju troškove i usklađuju se sa net-nula posvećenošću avio industrije.

Kako industrija zemaljskog opsluživanja aerodroma gleda napred, ključno je pozabaviti se problemima radne snage, smanjiti učestalost pogrešnog rukovanja prtljagom, usvojiti standardizovane prakse i iskoristiti potencijal digitalizacije i održivosti. Ovi novonastali trendovi ne samo da će pomoći industriji da raste, već će garantovati da će avijacija ostati bezbedan, efikasan i ekološki prihvatljiv način prevoza u godinama koje dolaze.

Sensus Aero je deo Avia Solutions Group, najvećeg svetskog ACMI provajdera, koji upravlja flotom od 192 putnička i teretna aviona širom sveta.

izvor&foto: aircargoweek.com

Pročitajte i...