Najavljeno spajanje luka Antverpen i Briž

Belgijski radovi Antverpen i Briž postigli su sporazum o spajanju svojih luka, za čije se finaliziranje očekuje oko godinu dana. Spajanjem će se stvoriti luka Antverpen-Briž, a luka će postati jedno od najvažnijih evropskih kontejnerskih čvorišta, upravljajući sa 157 tona kontejnerskog prometa godišnje i ujedno će biti najveća luka za protok vozila u Evropi.

Sa ukupnim protokom od 278 miliona tona godišnje, nova luka će moći da upravlja potražnjom tereta bez presedana u narednim godinama.

Dve luke će se dopunjavati u rukovanju saobraćajem: Antverpen će se specijalizovati za rukovanje kontejnerima, razbijenom rasutom robom i hemijskim proizvodima.

Luka Zeebrugg, Briž, glavna je luka za rukovanje RoRo robom, rukovanjem kontejnerima i pretovarom tečnog prirodnog gasa (LNG).

Udruživanjem snaga, POA i Zeebrugge ojačaće svoju poziciju u globalnom logističkom lancu i nastaviti svoju posvećenost održivom rastu. Evo samo nekih promena u saobraćaju koje će ovo spajanje doneti:

  • Luka Antverpen-Briž postaće 13. globalno rangirana luka (u smislu TEU)
  • Kroz luku će se kretati 15% ukupnog gasa u tranzitu u Evropi
  • Kroz luku će proći 18,1 milion tona novih vozila.
  • Luka Antverpen-Briž planira da napravi ključni prodor kojim se ostvaruju prednosti za inovacije i digitalizaciju, kako bi se poboljšala efikasnost i smanjili opšti troškovi duž lanca snabdevanja.

Takođe, ova integraija ima za cilj da postigne napredak kao čvorište za zeleni vodonik i ekonomiju vodonika. Pored toga, luka će, u saradnji sa širim zainteresovanim stranama, ispitati metode primene “hvatanja”, korišćenja i skladištenja ugljenika (CCUS) kao deo svog rada na dekarbonizaciji.

Dirk De fauw, gradonačelnik Briža i predsedavajući lučke uprave Zeebrugge, rekao je da će kombinovanjem sopstvenih snaga u LNG-u i rukovanju automobilima luka moći da stvori veću proizvodnju nego ranije.

To ćemo postići u sveobuhvatnom interesu, uzimajući u obzir naše zajedničke lučke operacije, naš grad i naš region“, dodao je on.

Pročitajte i...