MTU započinje izgradnju fabrike u Srbiji

Vodeći nemački proizvođač avionskih motora MTU Aero Engines započinje izgradnju nove fabrike u industrijskom parku u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla, a otvaranje je zakazano za 2023.

Ovaj industrijski park definitivno ima potencijal rasta. Moglo bi da privuče naše dobavljače i partnere“, rekao je Rainer Becker, menadžer projekata i generalni direktor MTU Maintenance Serbia.

Dodao je, „U prvoj fazi planiramo da imamo kapacitet za 470.000 sati popravke godišnje. Sva planiranja se rade u tesnoj saradnji sa nadležnim vlastima u Srbiji kako bi se osiguralo da nova zgrada bude u skladu sa svim propisima i specifikacijama“.

On i njegov tim, navodi portal, čine sve napore da prošire OEM i korisničke licence za popravku delova motora na novoj lokaciji. Takođe se moraju podneti prijave za neophodna odobrenja vazduhoplovnih vlasti kao što je nemačka Savezna vazduhoplovna uprava.

Tim od tridesetak MTU stručnjaka za tehnologije popravki, kvalitet, logistiku, finansije i ljudske resurse već radi na uspostavljanju nove lokacije za održavanje.

MTU kancelarija u Beogradu je sada u funkciji, a projektni tim je definisao postrojenje i procesne tehnologije. To znači da će biti moguće rano naručivati posebno složene mašine sa dugim rokovima isporuke.

Trebalo je odrediti sva radna područja i shodno tome definisati raspored zgrade, kako bi naručeni arhitekti mogli da rade na planovima radnje. Da bi se poklopilo sa izgradnjom novog pogona za popravku, MTU počinje da zapošljava odgovarajuće kadrove i obučava buduće kvalifikovane radnike.

Prošle godine MTU i vlada Srbije potpisali su deklaraciju o saradnji radi uspostavljanja bliske saradnje dualne obuke kvalifikovanih radnika – kao što se to praktikuje u Nemačkoj. Ovo garantuje tehničke osnove potrebne za visokotehnološku industriju poput vazduhoplovstva. Iako će se obuka na radnom mestu u početku održavati na MTU lokacijama u Nemačkoj i Kanadi, cilj je da se ova obuka sprovodi isključivo u Srbiji od 2024. godine. Do 2027. godine očekuje se da nova lokacija za popravku naraste na oko 440 zaposlenih.

izvor: exyuaviation.com