MSC odustaje od ponude za ITA Airways

Lufthansa se sada suočava sa pitanjem da li da nastavi svoju igru za ITA Airways nakon što je Mediterranean Shipping Co. (MSC) izjavila da više nije zainteresovana za projekat privatizacije.

Švajcarska brodarska kompanija MSC podnela je u maju zajedničku ponudu sa nemačkom avio-kompanijom Lufthansa udeo u italijanskoj avio-kompaniji ITA Airways, ali se inicijativa za privatizaciju otegla od tada bez potvrđenih uspešnih ponuda.

U međuvremenu, MSC je odlučio da pokrene sopstvenu avio kargo operaciju u partnerstvu sa Atlas Airom.

MSC je u nedavnom saopštenju naveo da “više nije zainteresovan za učešće u privatizaciji ITA Airways-a”.

Air Cargo News takođe smatra da je u trci za udeo konkurentski konzorcijum na čelu sa američkom privatnom investicionom kompanijom Certares, koji uključuje Air France-KLM i Delta Air Lines kao strateške partnere.

Italijanska vlada je u februaru započela proces pronalaženja partnera za UIO, potvrđujući da će zadržati manjinski udeo.

ITA Airways je počela sa radom u oktobru 2021. i kompanija je naslednica državne Alitalia (koja je prestala sa radom u oktobru 2021.).

Kompanija je u potpunom vlasništvu italijanskog Ministarstva ekonomije i finansija.

MSC ne bi bio prvi brodarski biznis koji je investirao u avijaciju tokom prošle godine; Francuska brodarska grupa CMA CGM takođe ulaže u tržište vazdušnog tereta. U decembru 2021. godine izdala je porudžbinu za četiri aviona A350F i prijavila se za pokretanje aviokompanije – njena trenutna četiri teretna aviona upravlja Air Belgium.

AP Moller Maersk, koji poseduje najveću svetsku liniju za transport kontejnera Maersk Line, takođe se širi na tržište vazdušnog tereta. U novembru 2021. kompanija je kupila špediter Senator International i pet teretnjaka.

izvor&foto: aircargonews.net

Pročitajte i...