MAN-ova energetska divizija koristi sintetički gas u komercijalnom transportu za smanjenje emisije ugljenika

MAN Energy Solutions je primenio mešavinu sintetičkog prirodnog gasa kako bi postigao smanjenje emisija u kontejnerskim brodovima, što bi moglo da otvori put zelenijim gorivima za smanjenje emisija u globalnom transportu.

MAN Energy Solutions se pohvalio smanjenjem emisije gasova staklene bašte do čak 34% u poređenju sa tipičnim teškim lož-uljem na kontejnerskom brodu od 1.036 TEU.

Nemački proizvođač motora, koji je deo proizvođača komercijalnih vozila u vlasništvu Volkswagen grupe, postigao je ovo korišćenjem mešavine klimatski neutralnog, sintetičkog prirodnog gasa i konvencionalnog tečnog prirodnog gasa, u poređenju sa samim LNG.

Emisije su takođe pale za 27% korišćenjem mešavine SNG i konvencionalnog tečnog prirodnog gasa (LNG), u poređenju sa samim LNG, prema kompaniji.

Brod je ElbBLUE, bivši Wes Amelie, koji je 2017. postao prvi kontejnerski brod na svetu koji je naknadno opremljen LNG. Plovilo je u vlasništvu nemačke brodarske kompanije Elbdeich i njime upravlja zakupac Unifeeder. ElbBLUE, plovi Severnim i Baltičkim morima.

Merenja su prvi put obavljena na brodu u septembru 2021. kada je ElbBLUE postao prvi kontejnerski brod u svetu koji je zamenio deo svog goriva u rezervoaru (oko 50%) sa SNG.

Prema izveštaju kompanije Yale Climate Connections, 3% globalnih emisija proizvode brodovi koji sagorevaju HFO, koji je jedno od najzagađujućih goriva na zemlji. Pomorski transport je odgovoran za 18-30% ukupnog svetskog zagađenja azotnim oksidom (NOk) i 9% globalnog zagađenja sumpornim oksidom (SOk).

Brodske linije za kontejnere kao i gotova vozila, uključujući UECC, Hoegh i brodove koje je iznajmila Volkswagen grupa, investirali su u gorivo sa nižim emisijama kao što je LNG. Upotreba sintetičkog gasa bi otišla još dalje.

„Ovim projektom smo dokazali tehničku održivost našeg koncepta tranzicije pomorske energije“, rekao je dr Uve Lauber, izvršni direktor kompanije MAN Energy Solutions. „Danas, više nego ikad, uvereni smo da klimatski neutralna, sintetička goriva ukazuju na put ka zelenom transportu – pa čak i dalje.”

On je nastavio, rekavši da „trenutna, globalna, politička situacija naglašava buduću ulogu koju sintetička goriva mogu da igraju u diversifikovanom snabdevanju energijom jer ukazuju na put ka manjoj zavisnosti od nalazišta sirovina, dobavljača i fluktuacija cena.“

„Kao rezultat rata u Ukrajini, cene LNG-a su, na primer, značajno porasle poslednjih nedelja i sada su na sličnom nivou kao SNG. Ako se proizvodni kapaciteti mogu brzo izgraditi i sintetička goriva staviti na raspolaganje tržištu, SNG bi mogao postati klimatski prihvatljiva i – dugoročno – ekonomična alternativa fosilnim gorivima u transportu.“

Rad na gas značajno smanjuje zagađujuće emisije u poređenju sa HFO. U slučaju ElbBLUE, NOk je opao za skoro 87%, dok su emisije Sok-a i čestice skoro eliminisane (do 99%). Ove stope su postignute iu ekskluzivnoj operaciji na LNG i na mešavini LNG i SNG, prema MAN ES.

Analiza je obavljena tokom putovanja između Brunsbitela u Nemačkoj i Roterdama u Holandiji sa SNG koji je sadržao približno 50% gasa u bunkeru pri 85% opterećenja motora.

ElbBLUE pokreće četvorotaktni motor MAN 51/60DF. Kao motor sa više goriva, jedinica dozvoljava rad sa HFO ili LNG kao gorivom. Probna vožnja broda je pokazala da se ovaj drugi može zameniti SNG-om bez modifikacije motora.

Sajmon Moter, šef logistike Volkswagen Grupe, pozdravio je upotrebu takvog sintetičkog gasa od strane MAN ES kao glavnu prekretnicu na putu ka smanjenju emisija. „Uspešna primena sintetičkog prirodnog gasa u transportu je veoma dobra vest“, prokomentarisao je Moter. „Sintetička goriva će biti važna komponenta pomorskog brodarstva bez fosilnih goriva i klimatski prihvatljivijeg.”

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...