Maersk sklopio ugovor od 500 miliona dolara za vez u Istočnom Port Saidu Sueckog kanala

Uprava za Suecki kanal i Maersk potpisali su novi ugovor vredan 500 miliona dolara za izgradnju novog pristaništa na kontejnerskom terminalu Sueckog kanala u Istočnom Port Saidu.

Sporazum, potpisan ranije ove nedelje, ima za cilj da pretvori terminal u globalno čvorište za rukovanje kontejnerima u regionu istočnog i južnog Mediterana.

Novi kontejnerski vez dužine 1 kilometar nalazi se pored postojećeg pristaništa od 500 metara.

Dogovor uključuje povećanje broja dizalica na 30. Nove dizalice će biti na električni pogon kao deo ciljeva terminala da do 2030. godine postane neto nula.

Tokom svoje inostrane turneje u Holandiji i Danskoj, šef Uprave Sueckog kanala general-potpukovnik Osama Rabie prisustvovao je potpisivanju bilateralnog sporazuma sa Maerskom.

Ugovor je potpisan kao deo šire saradnje na povećanju saobraćaja brodova Maersk kroz Suecki kanal, kao i razmatranja načina za razvoj terminala.

Sporazum takođe ima za cilj da pretvori kontejnerski terminal u Sueckom kanalu u pametan terminal.

Ogranak Maerskovog terminala, APM Terminals, je većinski akcionar u kompaniji Suec Canal Container Company (SCCT), koja upravlja kontejnerskim terminalom u luci.

Ranije ovog meseca APM Terminals (APMT) je najavio novo skladište i uslugu transporta poslednje milje u Porto Itapoa, u Brazilu, radi veće fleksibilnosti, efikasnosti i nižih operativnih troškova.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...