Maersk i Hyundai Mipo Dockyard za izgradnju broda na metanol

A.P. Moller – Maersk je najavio ugovor sa Hyundai Mipo Dockyard za izgradnju broda kapaciteta 2100 TEU sa dvomotornom tehnologijom koja mu omogućavati da plovi ili na metanolu ili na tradicionalnom gorivu sa vrlo malo sumpora.

Ovaj revolucionarni brod-kontejner pokazuje da su skalabilna rešenja za pravilno rešavanje izazova emisije brodarstva dostupna već danas. Od 2023. godine kada brod bude završen pruži će nam dragoceno iskustvo u upravljanju kontejnerskim brodovima budućnosti, nudeći istinski karbonski neutralan proizvod za naše brojne kupce koji nam traže pomoć za dekarbonizaciju njihovih lanaca snabdijevanja“, rekla je Henriette Hallberg Thigesen, izvršna direktorka kompanije Fleet & Strategic Brends, AP Moller – Maersk.

Brod će biti dug 172 m i ploviće mrežom Sealand Europe, podružnicom Maerska, na baltičkoj brodskoj ruti između Severne Evrope i Botnijskog zaliva.

Konfiguraciju pogonskog metanola za 2.100 TEU plovila razviće MAN Energy Solutions i Hyundai Engine and Machinery (glavni motor) i Himsen (pomoćni motor) u saradnji sa Hyundai Mipo i Maersk. Klasifikaciono društvo biće Američki brodski biro (ABS). Brod će ploviti pod danskom zastavom.

Razvoj ovog plovila je značajan izazov, ali već smo prevalili dug put u radu kako bismo dostigli ovu prekretnicu. Iako pionirimo ova rešenja za našu industriju, radimo sa dokazanim tehnologijama i potencijal troškova od daljeg skaliranja postaje nam vrlo jasan“, rekao je Ole Graa Jakobsen, šef Fleet Technology, A.P. Moller – Maersk.

Maersk primećuje da je više od polovine njegovih najvećih kupaca „postavilo – ili su u procesu postavljanja – ambiciozne naučno zasnovane ciljeve ili ciljeve sa nula ugljenika za svoje lance snabdevanja“. Direktori Maerska ranije su rekli da su ti kupci sve spremniji da plaćaju premiju za usluge sa niskim udelom ugljenika.

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...