Maersk će upravljati prvim svetskim neutralnim ugljeničnim brodom do 2023. godine

A.P. Moller – Maersk ubrzava napore za dekarbonizaciju morskih operacija lansiranjem prvog svetskog linijskog broda neutralnog ugljenika 2023. godine – sedam godina uoči početne ambicije 2030. godine. Sve buduće novogradnje u vlasništvu kompanije Maersk imaće instaliranu tehnologiju dvostrukog goriva, koja omogućava ili neutralne ugljenike ili rad na standardnom lož-ulju sa vrlo malo sumpora (VLSFO).

Søren Skou, izvršni direktor, A.P. Moller – Maersk, rekao je: „A.P. Moller – Maerskova ambicija je da predvodi u dekarbonizaciji globalne logistike. Naši kupci očekuju da im pomognemo da dekarbonizuju svoje globalne lance snabdevanja, a mi prihvatamo izazov radeći na rešavanju praktičnih, tehničkih i bezbednosnih izazova svojstvenih ugljen neutralnim gorivima koja su nam potrebna u budućnosti. Naša ambicija da imamo karbonski neutralnu flotu do 2050. bila je puna prilika kada smo je najavili 2018. Danas je vidimo kao izazovan, ali dostižan cilj koji treba postići.“

„Biće značajan izazov nabaviti adekvatnu zalihu ugljen-neutralnog metanola u našem vremenskom roku kako bismo uvodili ovu tehnologiju. Naš uspeh se oslanja na kupce koji prihvataju ovaj revolucionarni proizvod i ojačanu saradnju sa proizvođačima goriva, tehnološkim partnerima i programerima da bi ubrzali proizvodnju dovoljno brzo. Verujemo da je naša težnja da se prvo 206-to brodsko plovilo neutralno postavi u pogon najbolji način za pokretanje brzog skaliranja ugljen-neutralnih goriva koja će nam trebati “, kaže Henriette Hallberg Thigesen, izvršni direktor kompanije Fleet & Strategic Brands, AP Moller – Maersk.

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...