Luka Valensija počinje sa merenjem nivoa kvaliteta vazduha

Lučka uprava Valensije (PAV) počela je sa merenjem i procenom nivoa kvaliteta vazduha u reonu luke. Na osnovu rezultata merenja, lučka uprava informiše lučku zajednicu i stanovnike Valensije o ključnim ekološkim parametrima koji proizilaze iz lučkih operacija.

Ova inicijativa dolazi kao deo lučkog projekta Green C Ports koji ima za cilj da kroz digitalizaciju poveća efikasnost lučkih operacija uz promociju ekološke održivosti, povećanje povezanosti luke sa gradom i smanjenje štetnog uticaja njenog poslovanja i poboljšanje informacionih i interoperabilnih sistema.

Kabine za kontrolu životne sredine i merenje kvaliteta vazduha, postavljene u Valensiji i Saguntu, opremljene su najnovijom tehnologijom za merenje i kontrolu atmosferskih zagađivača, koristeći pet gasnih analizatora koji mere koncentraciju sumpor-dioksida, azotnih oksida, ozona, ugljen-monoksida i čestica PM10 i PM2,5.

Nivoi kvaliteta vazduha u luci mogu se proveriti u realnom vremenu preko veb stranice luke.

Projekat Green C Ports je deo strateškog plana PAV-a za promovisanje održivog razvoja i poboljšanje emisija iz luka i brodova kroz inovativna rešenja, doprinoseći na taj način ciljevima nulte emisije za Valensijaport 2030.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...