Luka Valensija planira instaliranje stanice za snabdevanje vodonikom

Luka Valensija postaće prva luka u Evropi koja će primeniti vodonične tehnologije. Početak radova na postavljanju stanice za snabdevanje vodonikom realizovaće se u januaru 2022. godine.

Instalacija elektrane uklapa se u posvećenost luke njenoj održivoj inicijativi „Valenciaport 2030, nulte emisije“, koja promoviše dekarbonizaciju španskog lučkog sistema, imajući u vidu da luka ima za cilj da postane neto nula do 2030. godine.

Vodonična stanica (HRS) biće mobilna i obezbeđivaće potrebno gorivo za opremu i mašine u celoj luci. Prvi deo opreme koji će se opsluživati ovom energijom biće prototip uređaja za merenje stepena prenosa koji će biti testiran na MSC Terminalu Valencia. Nakon toga, na redu će biti tegljač 4×4 za utovar/istovar, koji će biti testiran na terminalu u Valensiji u Grimaldi Grupi.

Ovo su veoma važne mašine u luci Valensija jer rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini i u okviru naših ciljeva i proračuna emisija, terminalna mehanizacija predstavlja skoro 25% emisija koje želimo smanjiti ovom vrstom energije“, rekao je Federico Torres, šef ekološke tranzicije u lučkoj kapetaniji Valensija (PAV).

HRS se razvija u Nacionalnom centru za vodonik i sastojaće se od tri glavne komponente. Ovo uključuje rezervoar za vodonik niskog pritiska u koji će se isporučivati vodonik, dvostepeni klipni vodonični kompresor sa vodenim hlađenjem sa izmenjivačima toplote integrisanih u sistem i mobilnu jedinicu za skladištenje i dovod vodonika pod visokim pritiskom.

Postrojenje je deo projekta H2Ports, kojim koordinira Valenciaport fondacija u bliskoj saradnji sa lučkom upravom, a finansira ga Zajedničko preduzeće za gorivne ćelije i vodonik Evropske unije (FCH JU).

Luka Valensija nedavno je postigla uspeh u nastojanju da postane ekološki održivija, jer je smanjila emisiju ugljika za 30% između 2008. i 2019. godine, a istovremeno povećala pomorski promet za 42%. Najavljeno u aprilu 2021. godine, iz luke je objavili da ih brojke postavljaju kao međunarodno merilo u razvoju luka i strategijama za dekarbonizaciju.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...