Luka Valensija će ovog meseca početi sa testiranjem stanice za snabdevanje vodonikom

Luka Valensija u Španiji počeće da sprovodi testove punjenja vodonikom za svoju stanicu za punjenje vodonik generatora, koja se nalazi na keju Xita.

Operacije će tokom narednog meseca izvoditi tehničari iz Valensijaporta, Nacionalnog centra za vodonik i dobavljača industrijskog gasa Carburos Metalicos.

Da bi se testirali elementi i mehanizmi generatora vodonika u luci Valensija, biće sprovedeni različiti testovi sa materijalima kao što su azot, helijum i vodonik.

U početku će biti sprovedeni testovi utovara za snabdevanje vodonikom prototipova kontejnerskog viljuškara kao i tegljača 4×4, a oba bi trebalo da počnu sa radom u ograđenom prostoru u Valensiji ove godine.

Projektovana i konstruisana od strane Nacionalnog centra za vodonik, stanica za snabdevanje vodonikom (HRS) ima fiksni deo za prijem, skladištenje i kompresiju vodonika do pritiska isporuke.

Takođe uključuje mobilni deo za skladištenje komprimovanog vodonika, kao i dozator goriva za punjenje lučkih mašina.

Benzinska stanica će isporučivati gorivo mašinama koje su deo razvojnog projekta Valensijaporta.

Ova oprema uključuje „prototip vozila sa slagačem ili kontejnerskim slagačem koji će se pokretati ovom energijom i koji će biti testiran na MSC terminalu Valensija“.

Konvencionalna tegljačka jedinica 4×4 je još jedan deo opreme luke. Uključiće gorivu ćeliju za testiranje operacija utovara i istovara na terminalu Evropa u Valensiji Grimaldi grupe.

Mašina, koja će biti isporučena tokom prvog kvartala ove godine, omogućiće ispitivanje upotrebe vodonika na terminalima tokom dve godine.

Finansirana od strane programa Čisti vodonik JU Evropske unije, inicijativa je deo H2Ports – Implementacija gorivih ćelija i tehnologija vodonika u lukama.

izvor&foto: ship-technology.com

Pročitajte i...