Luka Solun se novim ugovorom od 150 miliona evra priprema za dolazak mega-brodova

Luka Solun (ThPA S.A.) objavila je da je zajedničkom preduzeću „MYTILINEOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA“ dodeljen projekat „Proširenje infrastrukture pomorskih radova na pristaništu 6“, sa budžetom od 150 miliona evra (166,8 miliona dolara). Nakon radova, luka će biti u stanju da prima velike kontejnerske brodove kapaciteta 24.000 TEU.

Ovaj projekat je najvažniji deo obaveznih investicija koje je ThPA S.A. preduzela u okviru Ugovora o koncesiji sa grčkom državom. Ujedno, projetak će unaprediti poziciju luke Solun u lučkoj industriji pružanjem mogućnosti da direktno opslužuje glavne kontejnerske brodove (Ultra Velike kontejnerske brodove) kapaciteta do 24.000 TEU.

Prema specifikaciji, projekat obuhvata:

  • Izgradnju novog dodatnog kejskog zida dužine 513 metara, od čega će 470 metara imati dubinu od 17,7 metara.
  • Izgradnju dodatne dvorišne površine, širine 306,5 metara.
  • Sve dodatne infrastrukturne radove koji su potrebni za obezbeđivanje pune operativnosti novog kejskog zida i dvorišnog prostora.

Projekat proširenja Pier 6 tokom perioda njegove implementacije (2022-2025), prema studiji kompanije Deloitte, procenjeno je da generiše godišnji prihod od preko 230 miliona evra u celom lučkom ekosistemu na koji direktno ili indirektno utiče proširenje.Takođe, doći će do povećanja javnih prihoda od direktnih i indirektnih poreza preko 35 miliona evra (39 miliona dolara) godišnje. Projekat generiše dodatnu vrednost od preko 90 miliona evra (100 miliona dolara) godišnje tokom perioda izgradnje, doprinoseći BDP-u zemlje.

„Implementacija projekta proširenja Pier 6, značajno doprinosi ekonomskom i društvenom rastu, nudeći različite i višestruke koristi za ThPA S.A. i šire za preduzeća koja su povezana sa lučkim aktivnostima, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Završetak projekta označava značajno unapređenje položaja Luke Solun u globalnoj lučkoj industriji i sektoru lanca snabdevanja, jačajući njenu vodeću ulogu u međunarodnom razvoju zemlje“, izjavio je Atanasios Liagkos, izvršni predsednik Upravnog odbora ThPA S.A.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...