Luka Roterdam pozdravlja prvog korisnika vodoničnog cevovoda

Shell International Petroleum Company (Shell) potpisala je ugovor sa lukom Rorerdam, čime će postati prva kompanija koja će koristiti HyTransPortRTM cevovod vodonika u luci Roterdam.

Projekat je izradila uprava luke Roterdam u saradnji sa Gasunie-om i poslužiće naporima industrije da učini luku održivijom i postigne zajednički cilj ka dekarbonizaciji.

Infrastruktura će podrazumevati 32 kilometra cevi sa prečnikom od 61 centimetar, povezujući Maasvlakte 2 i Pernis.

Očekuje se da će cevovod za vodonik postati operativan od kraja 2024. do početka 2025. godine i biće povezan na nacionalnu i međunarodnu mrežu vodonika.

Shell ima velike ambicije u oblasti vodonika“, rekao je Jeroen Steens, direktor komercijalne isporuke pri lučkoj upravi u Roterdamu, hvaleći Shellovu posvećenost dekarbonizaciji.

„Infrastruktura kao što je HiTransPort je ključna za pokretanje ekonomije vodonika u luci Roterdam.

„Ovo je jasan znak da se preduzimaju koraci kako bi luka Roterdam postala održivija.

Lučka uprava je izvestila da će holandski vodonik i elektrolizer, koji Shell gradi u Konversionom parku na Maasvlakteu, biti priključen na cevovod. Očekuje se da će Shell doneti konačnu investicionu odluku za svoj elektrolizator u prvoj polovini 2022. godine.

Inače, luka Roterdam zauzela je prvo mesto u PTI-jevim „5 najboljih luka u Evropi 2021“, preradivši rekordnih 15,3 miliona TEU u 2021. godini.

foto: unsplash.com/porttechnology.org

Pročitajte i...