Luka Roterdam koristi simulatore za obuku brodskih službenika

Iako je u početku važila za programersku kompaniju igara za simulaciju u pomorstvu, VSTEP je još 2011. godine počela sa proizvodnjom pomorskih simulatora. U početku samo za pomorsku navigaciju, a kasnije i za unutrašnju plovidbu.

Upravo ove simulatore i softver, koji je razvio VSTEP, koristi Luka Roterdam za obuku starešina svojih plovila.

U toku 2022. godine, koledž za brodarstvo i transport u Roterdamu počeće da obučava studente, o radu  simulatora unutrašnje plovidbe NAUTIS. Ovakva obuka će omogućiti studentima da virtuelno plove brodovima svim okeanima i rekama sveta.

Softver će se takođe koristiti za obuku pomorskih pilota, u cilju bezbednog upravljanja brodovima u i iz luke, čak i u teškim vremenskim uslovima ili kada je velika gužva.

„Obuka na simulatoru ima nekoliko prednosti u odnosu na obuku na brodu. To je isplativo i bezbedno. Možete stvoriti nesreću sa simulatorom bez nanošenja štete ljudima ili plovilima. Možete bolje da procenite šta je pošlo naopako kako biste učili iz svojih grešaka“, Tije Vos, komercijalni direktor VSTEP-a.

Simulatori unutrašnje plovidbe kompanije VSTEP koriste se u svim školama unutrašnje plovidbe u Holandiji, kao i u nekima u široj Evropi.

Do 2030. godine VSTEP ima za cilj da trećinu pomorskog osoblja širom sveta obuči na jednom od svojih simulatora.

Imajući ovaj cilj na umu, u proleće 2022. VSTEP pokreće rešenje koje omogućava korisnicima da treniraju kod kuće ili na brodu.

„Simulator je krajnja stanica za kurseve obuke. To zahteva ogromna ulaganja. Ako želimo da ostvarimo našu ambiciju, moramo da postanemo pristupačniji i ponudimo opcije za obuku kod kuće sa istim visokim kvalitetom kao i trenutni simulatori“.

Krajem 2021. godine, Luka Roterdam je takođe predstavila Quay Connect – novu blockchain tehnologiju koja olakšava carinske procedure od Holandije do Velike Britanije.

Usluga omogućava automatsku razmenu informacija sa carinskim vlastima u lukama u Ujedinjenom Kraljevstvu, omogućavajući izvoznicima da imaju punu mogućnost da digitalizuju i pojednostave proces izvoza i carine.

*izvor: porttechnology.org, youtube.com

Pročitajte i...