Luka Marsej Fos ulaže 750 miliona evra na zeleni vodonik

Luka Marsej Fos, zajedno sa H2V, radi na uspostavljanju novog industrijskog postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika.

Investicija za razvoj ovog proizvodnog pogona, vredna oko 750 miliona evra, ima za cilj da pomogne operacijama dekarbonizacije u oblasti industrijske luke Fos.

Tokom razvoja, šest jedinica za proizvodnju vodonika od oko 600 MW biće izgrađeno između 2026. i 2031. godine na lokaciji od 36 hektara, integrisanih u projekat Južnog basena Strateškog komiteta za sektor novih energetskih sistema (CFS NSE).

Projekat će sprečiti ispuštanje oko 750.000 tona CO2 u atmosferu svake godine, stvarajući 165 direktnih i 100 indirektnih radnih mesta.

Lokacija koja se koristi za projekat je idealna zbog svoje strateške lokacije koja kombinuje snažan industrijski potencijal sa vodećim lučkim morskim lučkim aktivnostima.

Proizvođač industrijskog vodonika H2V podržava luku Marsej Fos u dekarbonizaciji njenih aktivnosti kroz nekoliko različitih metoda.

Od 2016. godine kompanija investira, razvija i gradi velika postrojenja za proizvodnju obnovljivog vodonika, koja proizvode 100 MW ili više, utičući na emisije CO2 u nekoliko različitih sektora, uključujući industriju i tešku mobilnost.

U međuvremenu, luka je dobila novi sistem branika i stubove za infrastrukturni projekat za proširenje pristaništa za kontejnere u Fos Rotuleu.

Luka je snabdevena sa 19 kompleta sistema bokobrana SPC 1000 sa dvostrukim konusom, proizvođača ShibataFenderTeam (SFT), zajedno sa 14 kompleta bibloka od livenog čelika kapaciteta 150 tona i pet čeličnih merdevina.

Iako je narudžbina prvobitno primljena 2018. godine, sistem je poslat u tri delimične isporuke do juna 2019. godine. Uspešno realizovan projekat je isporučen u luku u septembru 2020. godine.

*izvor: porttechnology.org

Pročitajte i...