Luka Hamburg završila proširenje Elbe za veće brodove

Luka Hamburg je završila prilagođavanje plovnog puta donjeg i spoljašnjeg dela Elbe, pružajući bolji pristup većim plovilima. Druga faza projekta završena je 24. januara 2022. godine.

Dolazna i odlazna otprema sada dobija na povećanju gaza između 1 i 1,9 metara.
Bez obzira na plimu, plovila Megamaks širine do 62,59 metara i dužine od 400 metara sada mogu da se kreću po luci sa gazom do 14,10 metara, koji je pre prilagođavanja je bio samo 11,40 metara.
Štaviše, za brodove koji ulaze u luku, povoljna plima čini izvodljivim 15,40 metara, u poređenju sa prethodnih 13,60 metara.
„Oduševljeni smo što je nakon godina intenzivnog planiranja završen projekat prilagođavanja plovnog puta. Iznad svega želimo da izrazimo našu zahvalnost našim partnerima i kupcima, koji su tokom mnogih ličnih razgovora iznova i iznova ponavljali svoju veru u luku Hamburg“, rekao je Jens Meier, izvršni direktor Lučke uprave Hamburga (HPA).
„Statistički podaci već pokazuju dobro prihvatanje tržišta za prvo izdanje prilagođavanja plovnog puta. Prošle godine je 2.377 kontejnerskih brodova ušlo u luku Hamburg između maja i decembra. Od njih 666 je imalo projektni gaz od preko 13,80 metara, a 96 njih je imalo gaz koji ne bi bio prihvatljiv pre objavljivanja podešavanja plovnog puta. Sa konačnim izdanjem, očekujemo dalja povećanja.”
Završetak ovog posla takođe označava veliku prekretnicu za pomorski saobraćaj u Hamburgu.
Mihael Vesthageman, hamburški ministar ekonomije, dodao je: „Za najveću nemačku luku to znači poboljšane uslove pristupa koji će omogućiti brodarskim kompanijama da donesu više tereta u Hamburg.
Axel Mattern, ko-izvršni direktor marketinga luke Hamburg, takođe je pozdravio prilagođavanje plovnog puta na Elbi, komentarišući: „Za brodarstvo i naše klijente u lukama iz trgovine i industrije, pojednostavljenja pristupačnosti najveće nemačke univerzalne luke takođe olakšavaju prednost usmeravajući više tereta preko Hamburga.
„Na kopnu, ekološki prihvatljiva železnica je glavni snabdevač teretnog transporta, povezujući regione unutrašnjeg tržišta sa lukom brzo i pouzdano. Sa rutama visokih performansi, pametnim logističkim rešenjima i rastućom upotrebom izvora energije i tehnologije sa niskim emisijama, mi smo na putu ka održivom rastu.”
Planiranje kroz Nautički kontrolni centar HPA, zajedno sa saveznim okružnim kontrolnim centrima, i u koordinaciji sa Hamburškim centrom za koordinaciju plovila (HVCC) osigurava da se potencijalne konfliktne situacije na Elbi identifikuju u ranoj fazi.
Povrh svega, dolazak plovila „baš na vreme“ takođe omogućava uštedu velikih količina goriva i samim tim smanjenje emisija.
„Zajedno, sa HPA-ovim Nautičkim kontrolnim centrom, HVCC-om i okružnim kontrolnim centrima federalne vlade, moći ćemo da učinimo regulaciju toka saobraćaja od Severnog mora do pristaništa još fleksibilnijom i tako je dodatno optimizujemo nakon konačnog plovnog puta. prilagođavanje“, navodi se u saopštenju HPA.
U međuvremenu, Federalno ministarstvo za digitalni i transport (BMDV) je nedavno odobrilo HPA i DAKOSY Datenkommunikationssistem AG 15 miliona evra (17 miliona dolara) za izgradnju digitalne testne stanice u luci Hamburg.
Investicija ima za cilj finansiranje luke za usluge i mrežu podataka u Hamburgu (SANTANA), 30-mesečnog projekta koji ima za cilj razvoj infrastrukture namenjene da bliže poveže privatno organizovanu logistiku, javnu infrastrukturu i upravljanje saobraćajem.

izvor&foto: porttechnology

Pročitajte i...