Luka Hamburg: CTA je sertifikovan kao jedini klimatski neutralni kontejnerski terminal na svetu

Kontejnerski terminal HHLA (Hamburger Hafen und Logistik AG) – Altenverder, nastavio je sa značajnim smanjenjem emisije ugljenika štetnih za klimu. TUV Nord, koji je prošle godine prvi put potvrdio klimatsku neutralnost najsavremenijeg objekta, sada je ponovo potvrdio svoju ocenu. CTA (Container Terminal Altenwerder) stoga ostaje jedini sertifikovani klimatski neutralni kontejnerski terminal na svetu. Međutim, razvoj ni u kom slučaju nije završen. Hamburger Hafen und Logistik AG namerava da bude klimatski neutralan do 2040. godine. CTA igra ključnu ulogu u postizanju ovog cilja.

„Iz kompanije HHLA navode da je cilj prepoloviti apsolutnu emisiju ugljenika do 2030. godine u poređenju sa 2018. godinom i ostvariti klimatsku neutralnost u Grupi do 2040. godine.“

Korišćenje tehnološke izvrsnosti, zarad ostvarenja klimatski neutralne Grupe

HHLA pozdravlja tehničku izvrsnost i efikasnost procesa kao ključnih elemenata u razvoju održivih rešenja, ekološke odgovornosti i uspeha operacije. Ponovljeni TUV sertifikat za CTA, pokazuje kako tehničke inovacije, automatizacija i digitalizacija omogućavaju rukovanje kontejnerima neutralnim.

14 kontejnerskih dizalica za potrebe pomorskog pretovara, 52 potpuno električnih transportnih dizalica u blokovima za skladištenje kontejnera i četiri nosača dizalica postavljenih na šine na najvećem železničkom terminalu u Evropi, pokreće 100% zelene struja. Polovina od oko 100 transportnih kontejnera (Automatizirano vođena vozila / AGV) u CTA terminalu, već radi na litijum-jonskim baterijama. Dve trećine voznog parka biće zamenjeno tehnologijom brzog punjenja baterija do kraja ove godine, a do 2022. godine svi AGV-ovi biće zamenjeni.

Izbegavajte, smanjujte, pomerajte

Fokus tehničkih unapređenja je izbegavanje ili smanjenje emisije ugljenika u ekonomskim uslovima. HHLA kompenzuje terminalne procese za koje to još nije moguće, na primer zbog nedostatka održivih tehničkih rešenja, putem sertifikata o smanjenju emisija. Cilj je dosledno smanjivanje dela koji se kompenzuje. Prošle godine je uticaj ugljenika na CTA smanjen za dodatnih 6,4 procenata, što nije zahtevalo nadoknadu. U isto vreme, HHLA sarađuje sa proizvođačima na razvoju novih tehnoloških rešenja. Na primer, trenutno se vrše ispitivanja prototipa traktorskih jedinica na baterije, koje se koriste između blok skladišta i željezničkog terminala.

Uravnotežena logistika: Put ka većoj održivosti

Prošle godine je, pod vodećim principom „Balansirane logistike“, HHLA konsolidovala svoju strategiju održivosti tako što je definisala mere i postavila konkretne smernice i ciljeve u devet oblasti delovanja. Implementacijom svoje strategije za uravnoteženu logistiku, HHLA usklađuje svoju ekološku, društvenu i ekonomsku odgovornost. U svom novoobjavljenom Izvještaju o održivosti, HHLA pokazuje načine na koje postiže svoje definisane ciljeve kroz rešenja i projekte.

izvor: hafen-hamburg.de

photo by pexels.com

Pročitajte i...