Luka Felikstou raspoređuje prve autonomne kamione

Luka Felikstou (Felixstow) je prva luka u Evropi koja je uvela autonomne terminalne tegljače (AT) u operacije kontejnerskih terminala sa mešovitim saobraćajem. Prve dve jedinice na baterije koje su ušle u upotrebu u najvećoj kontejnerskoj luci u Velikoj Britaniji isporučio je proizvođač Westwell.

Komentarišući novu opremu, Clemence Cheng, glavni izvršni direktor u luci Felikstou, rekla je: „Ovi novi autonomni kamioni predstavljaju značajan tehnološki korak napred za luku Felikstou. Alati koji podržavaju lučke operacije kontinuirano su evoluirali i već imamo niz veoma naprednih sistema i opreme, ali ovo je prvi put da ćemo imati vozila u potpunosti bez vozača.

„Sigurnost je naš prioritet broj 1. Ovo se podjednako odnosi i na tehnološki razvoj, a posebno kada se uvodi nova oprema u rad terminala pod naponom. AT-ovi imaju niz ugrađenih bezbednosnih funkcija koje će im omogućiti da se efikasno i bezbedno kreću unutar naših kontejnerskih terminala.”

Autonomni kamioni koriste digitalnu mapu koja se učitava u sistem upravljanja flotom koji kontroliše navigaciju oko luke. AT zatim kombinuje tu mapu sa ugrađenom GPS navigacijom da bi pratio svoju poziciju u realnom vremenu.

Direktorka projekta i šefica informacija za Hutchison Ports UK, Karen Poulter, objasnila je: „Luka Felikstou ima dugu evidenciju inovacija i veoma smo uzbuđeni ovim najnovijim razvojem u luci. AT-ovi koriste LiDAR – tehnologiju za detekciju svetlosti koja kreira 3D mapu okoline AT-a pomoću lasera ​​i prijemnika, koji, u kombinaciji sa ugrađenim kamerama od 360 stepeni, pružaju „viziju“ u realnom vremenu. Ovo mu omogućava da trenutno ‘vidi’ sve u svojoj blizini kako bi omogućio bezbednu i tačnu navigaciju.

„Uz podršku sistema ekstremno precizne pozicije (EPP), može postići tačnost pozicioniranja od 2 cm i tačnost ugla upravljanja od 0,5 stepeni.”

AT-ovi su prošli kroz temeljni program puštanja u rad i testiranja. U početku će se koristiti za transport kontejnera između terminala Triniti i Severne železnice u luci.

izvor&foto: freightcomms.net

Pročitajte i...