Luka Felikstou pravi velike investicije u dekarbonizaciju

Poklapajući se sa COP26 u Glazgovu, Luka Felikstou je najavila veliko ulaganje u novu opremu kako bi pomogla u dekarbonizaciji svojih operacija. Najveća kontejnerska luka u Velikoj Britaniji naručila je 48 terminalnih traktora na baterije i 17 daljinski upravljanih električnih portalnih dizalica(ReARTG).

Nove tegljače sa pogonom na dva točka, koje će isporučiti Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC), biće prvi električni traktori u najvećoj kontejnerskoj luci u Velikoj Britaniji. ZPMC sarađuje sa svojim partnerom Shacmanom na razvoju tegljača na baterije.

ReARTG-ovi, koji će biti opremljeni najnovijom tehnologijom poluautomatizacije, isporučivaće Konecranes Finland.

„Ova naredba predstavlja najnoviji deo našeg plana za smanjenje uticaja naših operacija na životnu sredinu“, prokomentarisao je Kris Luis, glavni izvršni direktor u luci Felikstou. „Ukupno, zamena 48 tegljača na dizel motor i 17 konvencionalnih RTG-ova novom električnom opremom će uštedeti 6.662 tone CO2 i 59,38 tona emisije NOk svake godine. Smanjili smo ugljenični otisak za 30% od 2015. To je postignuto nizom mera, uključujući prvu fazu našeg programa postepenog ukidanja dizalica za dvorište na dizel motor. Ove najnovije akvizicije će pomoći u daljem značajnom smanjenju u budućnosti i pomoći nam da postignemo cilj smanjenja od 20% u narednih pet godina.“

„Klimatske promene su jedan od najvećih izazova našeg vremena i Hutchison Ports je posvećen igranju svoje uloge minimiziranjem uticaja lučkih operacija na životnu sredinu“, dodala je Klemens Čeng, generalni direktor Hutchison Ports Europe i zajednički predsedavajući Hutchison Ports Group Sustainability Committee. „Promovisanje kulture tehnoloških inovacija i usvajanje alternativnih goriva je ključni deo naše strategije. Ova investicija nas vodi još jedan korak bliže našem cilju.”

Kako bi podržala upotrebu nove opreme, luka će nadograditi svoju visokonaponsku (HV) mrežu za distribuciju električne energije i instalirati novu električnu infrastrukturu za podršku ReARTG-a i deset stanica za punjenje terminalnih traktora na baterije.

Luka ispituje načine da nadograđuje korake koje je već preduzela da bi na kraju dostigla net-zero. Radi sa partnerima, uključujući Rise Hidrogen, na istraživanju upotrebe lučke opreme sa pogonom na vodonik, a sa Univerzitetom Cranfield, Sizevell C i EDF, luka Felikstou je uključena u jedan od projekata odabranih da dobije podršku od Demonstracionog takmičenja čistog mora. Projekat uključuje studiju izvodljivosti o potencijalu Freeport East, koji uključuje luke Felikstou i Harvič, da postane net-zero luka i net-zero energetsko čvorište za treće strane i susednog regiona.

izvor&foto: logisticsmanager.com

Pročitajte i...