Luka Đenova pokreće aplikaciju za digitalizaciju carinskih dokumenata

U najvećoj italijanskoj luci pokrenuta je nova aplikacija za digitalizaciju lanca snabdevanja i carinskih dokumenata, kao i za poboljšanje protoka trgovine putem kontejnera.

U izjavi Port grupe, luke Đenova, navodi se da će aplikacija PCS E-port poboljšati svoje mesto u logističkom lancu i omogućiti luci da u potpunosti digitalizuje svoje operacije povezane sa ulaskom i izlaskom robe. Ujedno, omogućiće prevoznicima pristup informacijama u vezi sa manevarskim prostorom i njihovim kontejnerima, što će im omogućiti da se brže okreću nego ranije.

Stvaranjem mogućnosti za razmenu dokumenata „bez papira“, u luci Đenova kažu da mogu smanjiti fizički kontakt između operatera i drugih zainteresovanih strana.

Ovaj koncept je postao sve popularniji u čvorištima i mrežnim prolazima širom sveta, jer smanjuje rizik od prenosa koronavirusa i omogućava da trgovina i dalje teče kada carinici i lučki službenici rade na daljinu.

Kao deo italijanske nacionalne logističke platforme, ovaj aplikativni paket biće implementiran u svim operacijama u lukama Đenove, uključujući vazdušni prevoz tereta.

Put za progresivnu i potpunu primenu PCS E-porta je od velike važnosti za smanjenje celokupnog radnog vremena lanca logistike“, rekli su iz kompanije.

Aplikacija će omogućiti u potpunosti digitalizaciju operacija povezanih sa ulaskom i izlaskom vozila iz luke, čime će se eliminisati i fizički kontakt između operatera, koji je umesto toga neophodan za razmenu papirnih dokumenata. Ovaj sistem će se proširiti na aerodrom u Savoni njegovom primenom u okviru PCS perimetra Nacionalne logističke platforme koju je usvojio AdSP zapadnog Ligurskog mora.“

izvor: porttechnology.org;

foto: pixabay.com