Luka Barselona objavljuje svoj četvrti strateški plan

Luka Barselona objavila je svoj kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan tokom prezentacije svog Četvrtog strateškog plana 2021-2025. godine.

Virtuelni događaj, održan 27. aprila, otvorio je Merce Conesa, predsednik luke Barselona, koji je istakao glavne prioritete čvorišta, koji uključuju snažan fokus na inovacije i održivost kao najbolje alate za uspešan rast luke.

„Svesni smo da način na koji gradimo i upravljamo svojom infrastrukturom, implementiranje nove usluge zasnovane na održivosti, inovacijama i digitalizaciji ili donošenje ovih usluga na sve udaljenija tržišta, određuje našu budućnost “.

Strateški ciljevi za 2025. godinu uključuju 70.000 miliona evra (85.000 miliona dolara) u spoljnoj trgovini, 40.000 ljudi za rad u luci i potpunu energetsku efikasnost do 2040. godine.

Održivost

Luka razmatra održivost iz tri dimenzije, ekološke, socijalne i ekonomske; one su usko povezane sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Među njihove održive namere spadaju povezivanje brodova sa električnom energijom i novi vezovi za energetske proizvode, uključujući vodonik.

Do 2030. godine, luka planira smanjenje za 50% gasova sa efektom staklene bašte, a do 2040. godine, nadaju se da će biti energetski samodostatni. Do 2025. godine 50% kontejnerskih i ro-ro ležajeva biće elektrificirano.

„Glavni projekat za nas je kopneno napajanje električnom energijom“, rekao je Carles Rua, šef odeljenja za inovacije, dodajući da Luka želi da bude u mogućnosti da poveže većinu plovila, uključujući brodove za kontejnere i krstarenja.

Investicija u vezi sa napred navedenim trebalo bi da iznose oko 90 miliona evra (109 miliona dolara).

Iz luke su takođe najavili da će redizajn pristaništa Nova Katalunija – dizajniran da koncentriše kontejnerski saobraćaj u južnom delu luke – promovisati održivost i konkurentnost.

Povećavanje intramodalnosti

Jordi Torent, šef strategije u luci Barselona, rekao je da je Luka u prošlosti bila uspešna u preusmeravanju transporta tereta sa puteva na železnicu, kada je reč o srednjim i velikim udaljenostima, preko 100 km.

Primetio je da ima posla na kraćim udaljenostima sa hiljadama kamiona koji još uvek dolaze u luku sa bliskih lokacija.

„Naš plan … je da privučemo saobraćaj iz železnice na kratke relacije, potrebni su nam novi terminali na nekim lokacijama“.

„Moramo da sarađujemo [sa regionom i opštinom] kako bismo imali pravi intermodalni terminal severno od Barselone i još jedan južno od Barselone, udaljen 40, 50, 60 kilometara.“

Strateškim planom je bilo predviđeno da se u starom koritu reke Llobregat razvijaju novi železnički terminali.

Kratkoročni, dugoročni međunarodni i srednji domet za rasuti tovar deo su strateškog plana za narednih pet godina.

Pročitajte i...