Luka Antverpen se održava zahvaljujući pretovaru kontejnera

Ukupan protok luke Antverpen smanjio se za 5,1% u 2020. godini u poređenju sa prvih 8 meseci prethodne godine. Luka je zabeležila pad u pretovaru svih tokova robe, ali je u stanju da ograniči štetu zahvaljujući rukovanju kontejnerima, koji održava status quo. U poređenju sa većinom drugih luka u opsegu Hamburg-Havre, luka Antverpen se veoma dobro drži. Uprkos uticaju koronavirusne krize na globalne proizvodne i logističke lance i padu potražnje izazvanom pandemijom, luka ostaje 100% operativna.

Ograničenje štete

Posle nekoliko nepovoljnijih meseci u maju i junu, rukovanje kontejnerima zabeležilo je veće količine u avgustu. Tako je kontejnerski saobraćaj na godišnjem nivou ostao gotovo nepromenjen, sa -0,6% u TEU jedinicama pretovara u odnosu na prošlu godinu. Broj praznih plovidbi opada od avgusta. Špedicije takođe organizuju dodatne vožnje izvan redovnog voznog reda, što delimično nadoknađuje efekat praznih plovidbi.
Za prelomnu masu, sa čelikom kao glavnim proizvodom, uticaj globalnih trgovinskih pitanja oseća se od 2019. godine, a gašenje nekih industrija zbog krize sa koronavirusom dovelo je do naglog pada od 24% do 2020. godine. Posle nekoliko boljih meseci u Juna i jula, došlo je do ponovnog recidiva u avgustu. Konvencionalni pretovar voća je rastao, ali ove količine su prilično ograničene. Ukupni pretovar novih vozila smanjio se za 32%, a polovnih za 25%, u 2020. godini u odnosu na prošlu godinu.
Za suvo rasuto stanje slika je različita. Kaolin, otpad i đubriva su relativno stabilni, dok su ostale grupe proizvoda, poput uglja, pod pritiskom i u padu. U tečnom rasutom segmentu, protok je opao za 7,2% u 2020. U slučaju naftnih derivata, primećujemo pomak oporavka uglavnom na strani pražnjenja, jer se strana snabdevanja uvek držala relativno dobro. Pretovar hemijskih proizvoda u prvih osam meseci ove godine opao je za 6,2% u odnosu na isti period 2019. godine.

Dalje produženje uslova plaćanja

Da bi nastavila da podržava brodarske kompanije, koncesionare operatora unutrašnje plovidbe u luci Antverpen u ovim teškim okolnostima, lučka uprava je, uz konsultacije sa Alfaport Voka i MLSO, odlučila da odobri dalje odlaganje plaćanja za koncesije domena i za otpremu i takse za unutrašnju plovidbu.


izvor: eurologport.eu
Image by Augusto Ordonez from Pixabay