Lufthanza kargo naručuje deset Boing teretnjaka

Lufthanza grupa je danas objavila da će investirati u proširenje kapaciteta teretne flote kompanije Lufthansa Cargo.

Avio-kompanija je naručila ukupno deset teretnjaka – uključujući tri teretna aviona Boing 777F sa trenutnom tehnologijom i sedam teretnih aviona 777-8F, Boingove nove generacije teretnjaka. Pored toga, zakupi za dva teretna broda Boing 777F (sadašnja tehnologija), koji traju do 2024. godine, biće produženi na sedam godina svaki do 2031. godine.

Prvi od aviona 777F, koji bi u kratkom roku mogao da se nabavi na tržištu polovnih, očekuje se već u julu 2022. Još dva potpuno nova B777F će uslediti kasnije. Ovi novi dodaci će omogućiti plasman dodatnih teretnih kapaciteta u kratkom i srednjem roku sa tipom aviona koji je trenutno dostupan u industriji i uspostavljen u floti Lufthansa Cargo.

Pored toga, Lufthansa Grupa ulaže u budućnost sedam novih B777-8F, tehnički unapređenu verziju teretnog aviona B777F. Isporuka ovih aviona se očekuje kasnije između 2027. i 2030. godine.

Trenutno se teretna flota kompanije Lufthansa Cargo sastoji od ukupno 15 Boinga 777F, od kojih četiri upravlja AeroLogic. Pored toga, postoji kapacitet dva teretna aviona A321 i kapacitet putničkih aviona kojima upravljaju Lufthanza, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Eurowings Discover. Sa porudžbinom od deset Boing teretnjaka, Lufthansa Cargo će svojim klijentima u budućnosti ponuditi proširene kapacitete u okviru svoje globalne mreže za velike relacije.

„Veoma smo zadovoljni što smo odlukom da naručimo deset dodatnih širokotrupnih teretnjaka uspeli da postavimo važan kurs za našu budućnost i rast kompanije Lufthansa Cargo. Našim klijentima možemo ponuditi znatno više kapaciteta kratkoročno i dugoročno, i takođe osiguravamo da upravljamo najsavremenijim i efikasnijim teretnim brodovima u svojoj klasi. Investicije u sledeću generaciju teretnih aviona, Boing 777-8F, značajno će smanjiti emisiju CO2. Time činimo još jedan važan korak na našem putu ka CO2 neutralnom vazdušnom transportu Ove velike investicije u Lufthansa Cargo su znak poverenja u budući razvoj tržišta avio transporta i u ulogu koju će Lufthansa Cargo nastaviti da igra na njemu“, naglasila je Dorotea fon Boksberg, predsednica Izvršnog odbora i izvršna direktorka Lufthansa Cargo.

Novi Boing 777-8F smatra se najmoćnijim teretnim avionom. Ima domet od 8.167 kilometara (4410 nautičkih milja) i maksimalnu nosivost od 118 metričkih tona. U poređenju sa verzijom 777F, ima 17 procenata veću zapreminu tereta. Zahvaljujući dva efikasna GE9k motora kompanije General Electric Aviation, potrošnja goriva je niska, što zauzvrat štedi emisije. Ovo omogućava kompaniji Lufthansa Cargo da vodi mnogo održivije poslovanje, takođe zahvaljujući niskim operativnim troškovima.

izvor&foto: lufthansa-cargo.com

Pročitajte i...