Lufthansa Cargo sada leti samo sa elektronskim tovarnim listovima

U 2020. godini, IATA je objavila industrijski cilj da postigne 100% eAVB do kraja 2022, što znači da će sve pošiljke biti transportovane samo sa elektronskim vazdušnim tovarnim listovima.

Da bi ispunio ovaj cilj i nastavio da vodi put u digitalizaciji celokupne industrije vazdušnog tereta, Lufthansa Cargo sada preduzima veliki korak ka potpuno bezpapirnim pošiljkama: počevši od letnjeg rasporeda 27. marta 2022., sve pošiljke će se prevoziti izvodljivim trakama sa elektronskim vazdušnim tovarnim listom – samo eAVB. Pored toga, avio-kompanija uvodi uslugu „paper-to-eAVB“, preko koje će nekoliko preostalih papirnih AVB-ova biti digitalizovano prilikom prihvatanja pošiljke, a zatim će nastaviti da prate pošiljku kao eAVB.

„Tokom proteklih nekoliko godina pokrenuli smo mnoge inicijative za digitalizaciju u industriji vazdušnog tereta. U stvari, eliminisanje papirnih AVB-ova u budućnosti mogao bi biti jedan od najvažnijih koraka. Većina naših kupaca već koristi isključivo eAVB. Sa novom uslugom, sada možemo lako da povedemo sve klijente sa sobom na naše putovanje digitalizacije i omogućimo im da takođe naprave korak ka transportu bez papira“, objašnjava Ašvin Bhat, glavni komercijalni direktor kompanije Lufthansa Cargo.

„Naš cilj je da uz pomoć naših digitalnih usluga olakšamo, brže i bolje komunikaciju sa našim klijentima. Mi smo implementirali eAVB proces kao industrijski standard IATA-e kontinuirano i širom sveta u Lufthansa Cargo od 2014. Petogodišnja inicijativa za kvalitet podataka koja je efikasno uklonila zatrpanost interfejsa podataka između kupaca i Lufthansa Cargo bila je, između ostalog, važan kamen temeljac što je omogućilo održivu penetraciju eAVB-a i konzistentne vrhunske pozicije na globalnom rangiranju“, rekao je dr. Jan-Vilhelm Brajtaupt, potpredsednik Global Fulfillment Management Lufthansa Cargo. „Veoma smo zadovoljni što smo zajedno sa našim klijentima i partnerima postigli naš cilj transporta pošiljki bez papira i izbegavanja nepotrebnih ispisa duž lanaca procesa.

Novouvedena usluga je obavezna na izvodljivim trakama za sve špedicije koje još ne koriste elektronske avio-tovarne listove. Rute koje su eAVB izvodljive su one za koje postoji regulatorna osnova za korišćenje elektronskih vazdušnih tovarnih listova. To znači da svi pošiljaoci koji do sada nisu mogli da koriste eAVB zbog sopstvene infrastrukture takođe mogu da pređu na transport bez papira. Ako lokalni propisi u zemlji zahtevaju prezentaciju papirne AVB, Lufthansa Cargo će ponovo proizvesti AVB i ona će pratiti pošiljku na letu. Pored efikasnijih transportnih ruta i bržeg protoka informacija, papir se štedi i tokom transporta. Ovaj aspekt održivosti takođe utiče na ciljeve održivosti Ujedinjenih nacija „Klimatske akcije“ i „Industrija, inovacije i infrastruktura“, kojima se Lufthansa Cargo obavezala zajedno sa drugim ciljevima.

izvor&foto: freightcomms.net

Pročitajte i...