Lufthansa Cargo i Kintetsu World Express zaključili ugovor o korišćenju održivog avionskog goriva

Kintetsu World Express će smanjiti oko pet procenata svog ukupnog CO₂ otiska prevezenog avio-tovara sa Lufthansa Cargo za jednu godinu. Kintetsu World Express se obavezao da će koristiti održivo vazduhoplovno gorivo u periodu od oktobra 2022. do septembra 2023. Pored toga, kompanija je odlučila da nadoknadi tzv. pomoć sertifikovanih projekata zaštite klime.

„Klimatske promene postaju sve očiglednije i razorne svuda u svetu. Kao špediter lakog tereta, smanjenje emisije gasova staklene bašte Scope 3 ključno je za pobedu u borbi protiv globalnog zagrevanja. A SAF je zvezda u usponu. Nedavno, u našem prvobitnom odgovoru na preporuke Radne grupe za finansijska obelodanjivanja u vezi sa klimom (TCFD), izjavili smo da nameravamo da aktivno učestvujemo u SAF programima naših partnerskih avio-kompanija. Oduševljen sam i ponosan što radim sa našim dugogodišnjim partnerom Lufthansa Cargo za održivu budućnost avio kargo industrije“, izjavio je Nobutoši Tori, predsednik i glavni izvršni direktor Kintetsu World Express-a.

„Veoma smo ponosni što smo uspeli da osvojimo Kintetsu World Express, jednog od naših najvažnijih kupaca, da sa nama prevozi svoj teret na CO₂ neutralnoj osnovi“, kaže Dorotea fon Boksberg, glavni izvršni direktor Lufthansa Cargo AG. „Već danas, održivo vazduhoplovno gorivo nudi mogućnost da se uštedi oko 80 odsto emisija u vazdušnom transportu. Zato svaki kupac koji iskoristi ovu priliku daje odlučujući doprinos unapređenju dekarbonizacije u logistici. Zahvaljujući posvećenosti Kintetsu World Express-a i naših drugih kupaca koji su izabrali održivo vazduhoplovno gorivo, već smo uspeli da zamenimo oko dva procenta naših godišnjih potreba za fosilnim gorivima održivim vazduhoplovnim gorivom 2022.“

Više klimatskih letova sa SAF-om

Sveobuhvatni izraz za održivi, biogeni ili sintetički kerozin je “održivo vazduhoplovno gorivo” (SAF). SAF se smatra prvom pravom alternativom fosilnom avio gorivu. Trenutno se uglavnom proizvodi iz biomase. U budućnosti će biti dostupna i „nebiogena“ goriva; najpoznatiji primer je takozvani Power-to-Liquid (PtL) koncept zasnovan na obnovljivoj struji, vodi i CO₂. SAF omogućava gotovo zatvoreni ciklus CO₂: Dok fosilna goriva oslobađaju CO₂ koji je bio vezan milionima godina i trenutni nivo CO₂ u atmosferi raste, upotreba SAF-a u procesu sagorevanja oslobađa samo onoliko CO₂ koliko je vezano neposredno pre u procesu proizvodnje.

Održivo vazduhoplovno gorivo je ključ za vazdušni saobraćaj bez CO₂ i može se koristiti za redovne letove bez prilagođavanja infrastrukture. Postoje različiti proizvodni procesi i različite sirovine za SAF. SAF koji trenutno koristi Lufthansa Cargo proizvodi se u HEFA procesu od biogenih rezidualnih materijala, na primer od korišćenih ulja za kuvanje. To nije u suprotnosti sa uzgojem hrane, jer se koristi samo šumski, poljoprivredni ili gastronomski otpad. Lufthansa Cargo nudi SAF preko Lufthansa grupe od vodećih svetskih proizvođača SAF-a. Od septembra 2021., svi korisnici Lufthansa Cargo-a su mogli da prevoze svoj teret na CO₂ neutralan način tako što su se opredelili za dodatnu uslugu Sustainable Choice.

Dodatna kompenzacija kroz projekte dovodi do potpune CO₂ neutralnosti

Pored korišćenja održivog vazduhoplovnog goriva, Kintetsu World Express se oslanja na dodatno kompenzovanje gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju u snabdevanju SAF-om. Lufthansa Cargo nudi svojim klijentima izbor od deset karbonskih offset projekata koje je kreirala Lufthansa grupa iz neprofitne organizacije myclimate, koja primenjuje samo najstrože, nezavisne standarde kvaliteta kao što su Gold Standard i Plan Vivo kada bira i dizajnira offset projekte ugljenika. Uz pomoć visokokvalitetnih ofset projekata, fosilni izvori energije se zamenjuju obnovljivim izvorima energije ili energetski efikasnim tehnologijama. Druga opcija je zaštita ugroženih šuma, čije drveće izvlači CO₂ iz atmosfere tokom svog života, pretvara ga i skladišti kao ugljenik. Količina ušteđenih emisija iz projekata se izračunava i može se preneti kompanijama u obliku kredita za smanjenje emisija – tzv. sertifikata – u količinama koje odgovaraju njihovim potrebama. Na osnovu sertifikovanih ušteda ili smanjenja CO₂, stoga je moguće nadoknaditi emisije CO₂ koje nastaju, na primer, tokom transporta tereta. Još jedna prednost je što mehanizam kompenzacije kroz visokokvalitetne projekte ne uključuje samo mere zaštite klime koje dokazivo štede CO₂, već projekti uvek donose lokalne koristi za stanovništvo i životnu sredinu. Otvaraju se radna mesta, unapređuju se infrastruktura ili se smanjuju zdravstveni rizici, štiti biodiverzitet ili poboljšavaju obrazovne mogućnosti.

izvor&foto: lufthansa-cargo.com

Pročitajte i...